BIH

Lijanović nam se rugao tri godine, e neka sada leži u zatvoru!

Husejin Selimović, Husejin Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona

M. DEDIĆ

20.9.2014


Husejin Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona (USK), jedan je od predstavnika bh. farmera koji su svakodnevno u posljednje tri godine ukazivali na pogubnost ministrovanja u resoru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nedavno uhapšenog Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB).

Nikšić, Halimović

Tokom posljednjeg gostovanja na BHT-u, prije nego što su braća Lijanović, njihov ministar trgovine Milorad Bahilj i ostali završili iza rešetaka, Selimović je Jerka Ivankovića otvoreno nazvao kriminalcem i zatražio od Tužilaštva BiH da zaustavi pljačku budžetskih para u Lijanovićevom ministarstvu.

- Zamislite dokle to ide, da brat bratu daje pare iz budžeta, a da država šuti. Jerko je bratu Slavku, vlasniku firme „ZDI Produkt“, u 2012. godini dao 914.000 KM, a u 2013. čak 1,2 miliona za podsticaj izvoza, a „ZDI Produkt“ uopće nema carinski broj i nije registriran u Upravi za indirektno oporezivanje BiH - navodi Selimović i dodaje kako su za sve to znali svi članovi Vlade BiH, uključujući i federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP).

Selimović podsjeća da je firmi „ZDI Produkt“ 200.000 KM prebacilo i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, koje vodi Sanjin Halimović (SDA).

husejin-selimovic

Selimović: Fiktivna prodaja mlijeka

Dokazi kriminala

- Pa dokazi koliki su kriminal počinili nalaze se i u revizorskim izvještajima o radu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Neshvatljivo je da to ministarstvo 2011., 2012. i 2013. godine dobiva negativno revizorsko mišljenje zbog nezakonite dodjele sredstava i sve do sada niko ništa ne poduzima!? Pronalazili smo i primjere fiktivne prodaje mlijeka, ispadalo je da hercegovačka koza daje više mlijeka nego krajiška krava, a mi u Krajini proizvodimo 40 posto mlijeka u FBiH - ističe Selimović.  

On i većina kolega iz poljoprivrednih udruženja tražili su od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Federalne uprave policije (FUP), OHR-a i Parlamenta FBiH da se stane ukraj samovolji Jerka Ivankovića Lijanovića i njegovih ljudi.

- On se nama rugao tri godine! Taj čovjek stalno nam je govorio kako smo mi u pravu, kako nas podržava što protestiramo, a radio je sve protiv nas! Govorio nam je - idite na cestu, u pravu ste. E pa, neka sada leži u zatvoru - poručuje Husejin Selimović.

Ko su Lijanovićevi poljoprivrednici

- Osim što ima svoje ljude u Ministarstvu, Lijanović ih ima i među poljoprivrednicima. Zna se ko su njegovi. To je Avdo Muslimović, koji je na listi NSRzB-a, Miro Pejić, predsjednik Kluba vijećnika NSRzB-a u Općini Grude, Nedžad Bićo iz Sarajeva... Vjerujte mi, da je u federalnom resoru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo drvo umjesto Jerka Ivankvića Lijanovića, bolje bi bilo! Ljudi bi se barem okupljali oko drveta - kaže predstavnik krajiških farmera.