BIH

Škotsko dalekosežno „NE“

Dejvid Kameron

S. NUMANOVIĆ

21.9.2014


I prije samog ishoda glasanja Škota o tome jesu li za otcjepljenje od Velike Britanije ili nastavak zajedničkog života koji traje više od 300 godina, bilo je jasno da će škotski referendum imati dalekosežne posljedice ne samo po britanski otok već i Evropu, pa i euroazijski kontinent.

Novi izazov

Škoti su odlučili da im je, ipak, bolje u zajednici nego da su nezavisni.

Prije njih, još je jedan veliki referendum za dogledno vrijeme s dnevnog reda skinuo pitanje separacije. Stanovnici Kvebeka odlučili su da i dalje budu dio Kanade, a ne samostalna država.

Pred Evropom je, međutim, novi izazov. Nekoliko španskih provincija s većim ili manjim žarom želi samostalnost. U tome naročito prednjače Katalonija, ali i Baskija.

Na sceni je proces prekomponiranja Evrope, kako god naš želudac reagirao na to!

Škotski referendum jeste očuvao Veliku Britaniju, ali nije riješio još veću dilemu - hoće li ta država ostati u Evropskoj uniji ili ne. To će Britanci odlučiti u nekoliko narednih godina.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) izvojevao je, zasigurno, najveću pobjedu u karijeri i ušao u historiju Velike Britanije. Kampanja za očuvanje države bila je prepuna izazova, strahova, razočarenja i na kraju je polučila trijumf.

Sada mu predstoji „preslaganje“ države, davanje većih ovlasti i prava federalnim jedinicama - ne samo Škotskoj već i Velsu, Sjevernoj Irskoj, ali i Engleskoj.

Slovo zakona

Ono čime se svi Britanci mogu ponositi je savršena demokratska procedura u kojoj je referendum obavljen. Ispoštovano je svako slovo zakona, a i svaki politički dogovor do posljednjeg slova. To je recept za cijeli svijet. Uključujući i naše prostore.

Niko ne treba sumnjati da će decenije pred nama na ovim prostorima biti obilježene odmjeravanjem snaga srpskog i albanskog nacionalizma. Oba imaju izražene velikodržavne ambicije na prostoru zapadnog Balkana i da su im na meti BiH, Makedonija i Crna Gora.

Teško je vjerovati da će u nacionalističkim glavama, čak i onim velikim poput Dodikove, biti prostora za britanski recept.

Ipak, način na koji je Kameron, kao sinonim za britanski politički sistem, vodio cijeli proces jeste model koji će se izučavati na prestižnim univerzitetima.

A na guslarskim posijelima će se guditi o novim neuspjesima zaludjelih maštara koji bi na nepravdi, otimačini, krvi desetina hiljada nevinih gradili svoje privatne pašaluke u kojima imaju samo jedan cilj - da vječno i neprikosnoveno vladaju osiromašenim pukom.

Na posao biciklom

Kameron je rođen 9. oktobra 1966. godine. Kao lider Konzervativne stranke 11. maja 2010. preuzeo je funkciju britanskog premijera. Oženjen je i otac dvije kćerke.

Poznat je i po tome što na posao ide ili biciklom ili džogira.

Zanimljivo je da mu je bicikl ukraden čak dva puta i da je u oba slučaja, nakon oglasa u lokalnim medijima koje je platio iz vlastitog džepa, bicikl vraćen.