REGION

Dačić: Ne može se više živjeti na veresiju

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije o mjerama štednje

Redakcija

20.9.2014

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija iscrpila sve mogućnosti da živi na veresiju, te da je koalicija kojoj je na čelu potpuno saglasna sa mjerama štednje.

"Srbija je na raskrsnici da preduzme ozbiljne mere ili da se nastavi sa lažima kojima nekada mora doći kraj, bolan kakav je bio u Grčkoj i Argentini", rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je naglasio da se plate i penzije ne smanjuju zato što neko misli da su visoke, već zato što nemaju pokriće u proizvodnji i prihodu.

Prema njegovim riječima, Srbija mora da ima budžet koji je održiv, "a to znači da ne smemo da imamo ovoliko visok deficit koji pokrivamo zaduživanjem".

Dačić je rekao da će se smanjiti ukupna masa sredstava koja ide za plate i penzije, ali smanjenjem neće biti obuhvaćeni građani sa najnižim primanjima.

"Ovakva odluka je pravedna i u Vladi nemamo dilemu da li je takva odluka trebalo da se donese ili ne", istakao je Dačić, koji je ponovio da je Vlada jedinstvena po tom pitanju i da to nije samo odluka premijera, prenosi Tanjug.

On je istakao da će zahvaljujući ovakvom potezu vlade, Srbija sljedeće godine uštedjeti blizu 700 miliona eura, a u narednim godinama skoro 1,5 milijardi eura i smanjiti deficit.

Također, rekao je, mjere Vlade će prekinuti propadanje privrede i pomoći pokretanje "točka ekonomske mašine" Srbije u drugom smjeru, već za godinu-dvije.

"Srbija je zaista iscrpela sve druge mogućnosti da živi na veresiju u narednom periodu", rekao je Dačić i dodao da je neodgovorna politika u prethodnom periodu dovela do toga da je zemlja zadužena za više desetina milijardi eura, a nije došlo do povećanja bruto-društvenog proizvoda (BDP) i rasta zaposlenosti.