BIH

Funkcioneri za službene stanove dobivaju naknade, a ne moraju ih ni održavati ni krečiti!

Kakve sve povlastice imaju dužnosnici u Federaciji BiH

A. DUČIĆ

20.9.2014


Federalna vlada SDP-SDA dala je saglasnost Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije o izdvajanju narodnog novca na poseban namjenski transakcijski račun, a za naknade „za korištenje službenih stanova na ime privremenog smještaja“, koje se iz budžeta daju federalnim funkcionerima koji ne stanuju u Sarajevu.

Poseban račun

Odluka o tome objavljena je u posljednjem broju „Službenih novina FBiH", a riječ je o ukupno 66 službenih stanova!

Direktor Službe za zajedničke poslove FBiH Davorin Korać u pisanom odgovoru nam je pojasnio kako je riječ o 45 službenih stanova u ulici Muhameda Hadžijahića 43. i 45. u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, dok se ostatak njih nalazi u poznatoj zgradi „Lipa“, u sarajevskom naselju Grbavica, u ulici Derviša Numića.

- Služba za zajedničke poslove morala je od Vlade tražiti saglasnost za izdvajanje sredstava po osnovu naknada za korištenje službenih stanova za privremeni smještaj na poseban namjenski račun. Do sada je Služba vršila sitne opravke i krečenje stanova. Za njihovu daljnju adaptaciju potrebna su veća sredstva - naveo je Korać.

zgrada-muhameda-hadzijahica-43

Zgrada u ulici Muhameda Hadžijahića

Ranije odluke

Iako funkcioneri, čije prebivalište nije u Sarajevu, imaju povlastice da dobiju službene stanove koje ne moraju ni održavati ni krečiti, ranijim Vladinim odlukama njima su obezbijeđene i mjesečne naknade.

Prema riječima Koraća, mjesečna naknada za one koji borave u zgradi „Lipa“, u stanovima čija je veličina od 48 do 53 kvadrata, iznosi 199 KM, dok one koji koriste stanove veličine između 83 i 88 kvadrata to je 219 KM. Oni koji su dobili službene stanove u ulici Muhameda Hadžijahića mjesečno prime  od 112 do 155 KM.

Tako, prema prostoj računici, za 66 službenih stanova se mjesečno funkcionerima koji ih koriste dadne i više od 10.000 KM!

No, u Službi za zajedničke poslove nisu nam dali spisak funkcionera koji u Sarajevu koriste službene stanove kojima raspolaže Vlada. Tek su naveli da se radi o dužnosnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Lijanović, Krajina, Mikulić, Đurić...

lijanovic-krajina-mikic-djuric

Od ranije je iz medijskih izvještaja poznato da su, među najpoznatijim funkcionerima koji koriste službene stanove u Sarajevu i federalni ministri koji nemaju stalno mjesto boravka u Sarajevu

Među njima je i prije dva dana zbog organiziranog kriminala uhapšeni potpredsjednik Vlade FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB).

Također, stanovi su dodijeljeni ministru finansija Anti Krajini, koji je inače iz Tomislavgrada, zatim ministru pravde Zoranu Mikuliću (SDP) iz Mostara, te ministrici okoliša i turizma Branka Đurić (SDP) iz Brčkog.

Oi koji u zgradi „Lipa“ koriste stanove veličine od 48 do 53 kvatrada dobiju 199 KM

Oi koji u „Lipi“ koriste stanove veličine između 83 i 88 kvadrata dobiju 219 KM

Oi koji su dobili službene stanove u ulici Muhameda Hadžijahića mjesečno prime od 112 do 155 KM