CRNA HRONIKA

Vojić tjerao Murtića da prouči Fatihu

Istraga o ranjavanju cazinskog kikboksera Agima Murtića

M. DEDIĆ

20.9.2014


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) jučer su oko 13 sati priveli u Tužilaštvo USK Selvera Vojića (43), portira Vlade USK i demobilisanog borca, koji je prekjučer u centru Bihaća hicima iz pištolja teško ranio Agima Murtića (36) iz Cazina.

Prijetio mu

Kako “Avaz” saznaje, Tužilaštvo će uputiti prijedlog Kantonalnom sudu u Bihaću za određivanje pritvora Vojiću, a istraga će se nastaviti. Vojić se tereti za pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti i oštećenje tuđe stvari.

Zdravstveno stanje Agima Murtića je stabilno. Kao što smo ranije objavili, Vojić je pucao u Murtića, jer ga je tražio kod kuće i prijetio mu.

agim-murtic-3

Murtić: Ranjen u noge i stomak

Portalu “Dnevnog avaza” javio se Hamdija Abdić Tigar, bivši komandant 502. brigade Petog korpusa ARBiH, koji negira da je u trenutku pucnjave bio sa Murtićem, kako je objavljeno iz nepotvrđenih izvora. Abdić je, naime, ispričao da je neposredno prije pucnjave bio sa Murtićem u svojoj porodičnoj kući, u posjeti majci, te da je Murtić upucan nakon što se oprostio od Abdića.

- Tačnije, izašao je iz auta i ja sam se odvezao stotinjak metara kada sam čuo pucanj. Prvo sam pomislio da je neko bacio petardu, a kada sam čuo i drugi pucanj, zaustavio sam automobil i izašao. Vidio sam kako čovjek u zelenoj jakni puca prema ženi koja je bila u autu sa dvoje djece. Mislim da je čak i pogodio njen auto. U tom trenutku se okrenuo i prema meni pucajući i pogodio je i moj automobil. Nisam ni znao koga je pogodio – kazao je Abdić te je naveo da je o navedenom događaju dao izjavu u MUP-u USK.

Slučajni susret

Abdić je, također, naveo da mu nije poznato zašto je Vojić pucao u Murtića te tvrdi da se napadač i povrijeđeni nisu poznavali. Što se tiče odnosa između Vojića i njega, Abdić kaže da su se posljednji put vidjeli u avgustu na moru.

- Sreli smo se slučajno u Zatonu u Hrvatskoj, on me je pozdravio i ja njega i nismo imali nikakvih nesporazuma – naglašava Abdić.   

hamdija Abdic2014

Tigar: Poslije je pucao i na mene

No, Vojić je u izjavi odmah nakon pucnjave potvrdio za našu novinu da je Abdić bio tu s izvjesnim Emilom Banderom. Jedan od Bišćana koji je bio svjedok cijelog događaja (podaci poznati Redakciji, op. a.), ispričao je šta je vidio.

- Selver je u Murtića, koji je ležao na zemlji iza kioska, pucao prvo u jednu pa u drugu nogu, a potom i u stomak. Neko je viknuo sa strane: “Nemoj, Selvere”, nakon čega se on okrenuo sa pištoljem od Murtića. Pucao je u Hamdu Tigra, koji je u svom autu nevjerovatnom brzinom bježao prema firmi “Komrad”, nije stigao zatvoriti ni vrata – ispričao nam je svjedok.

On je čuo i kada je Vojić psovao Murtiću i tjerao ga da prouči Fatihu, a ovaj mu je odgovarao: “Ubij me, ne znam.”

Iz nepotvrđenih, ali pouzdanih izvora “Avaz” saznaje da su Murtić i Abdić dolazili u ugostiteljski objekt “Obama” u blizini porodične kuće Selvera Vojića u naselju Repušine i raspitivali se za njega.

Kada je to Vojiću dojavljeno, on je, prema nepotvrđenim iskazima, nazvao Murtića i Abdića i rekao im: “Ne morate me tražiti kod kuće, recite gdje ste, odmah dolazim.”
 
Tako je, prema svemu sudeći, i došlo do vatrenog obračuna, s tim da Murtić i Abdić nisu računali na reakciju Selvera Vojića.

selver-vojic

Vojić: Tereti se za pokušaj ubistva

Pucanj u auto sa majkom i djetetom

Tokom pucnjave pogođen je automobil Bišćanina poznatog po nadimku Džipsi, kojim je upravljala njegova supruga. Ona je namjeravala da parkira u blizini mjesta gdje je Vojić pucao, a kada ga je vidjela sa pištoljem, počela je bježati. U autu je u tom trenutku bilo i četverogodišnje dijete, a žena je u strahu pobjegla sa mjesta događaja.