BIH

Koškanja zbog komercijale

Nakon incidenta vozača GRAS-a na Dobrinji

Autor:J. GAZIJA

20.9.2014


Prava drama odvijala se u četvrtak navečer na trolejbuskoj okretaljci na Dobrinji. Tome su svjedočili i brojni putnici, kada je vozač GRAS-a razbio stakla na vozilu "Centrotransa", na najprofitabilnijoj liniji Vijećnica - Dobrinja, poznatijoj kao komercijala.

Najgori način

U GRAS-u to ne opravdavaju, međutim, tvrde da neregularnosti na ovoj liniji traju mjesecima te da je to, nažalost, eskaliralo na najgori način.

- Po izjavi koju sam dobio od vozača, kolega iz "Centrotransa" ubacivao se na nekoliko stanica, zbog čega je naglo kočio te ostajao bez putnika na stanici. Ne opravdavam oštećenje bilo čije imovine, ali je nekorektno ponašanje uposlenika "Centrotransa", koji je inače do jučer bio radnik GRAS-a - ističe Senad Međedović, v. d. izvršnog direktora za autobuski i minibuski saobraćaj.

Međedović tvrdi da je ovo još jedan od načina da se preduzeće ocrni, jer, iako postoje redovi vožnje, s polascima i odlascima, u "Centrotransu" se toga ne pridržavaju.

- Ubacuju se u saobraćaj, kad ko hoće i kako hoće - kazao je Međedović, koji navodi da na ovaj način pokušavaju GRAS-u oteti nasilu komercijalne linije.

S druge strane, Muhamed Šaćiragić, predsjednik Nadzornog odbora "Centrotransa", negira optužbe iz GRAS-a.

saciragic-medjedovic

Šaćiragić: Tražiti rješenje; Međedović: Atak na preduzeće

Ko je u pravu

- Inspekcija će utvrditi na terenu ko je u pravu. Tvrdim da poštujemo red vožnje kako je registriran, a tvrdim da GRAS nema nikakav red vožnje na ovoj liniji - kaže Šaćiragić.

Navodi da je, prema rješenju Ministarstva saobraćaja, svaki drugi polazak GRAS-ov te da oni iz svojih razloga nikad nisu podnijeli zahtjev da se redovi vožnje i registriraju.

Krhki odnosi

- Pravno nemaju nikakvo pravo da prevoze putnike na ovim linijama. Imaju mogućnost, ali neće da registriraju liniju. Bilo bi korektno, s obzirom na to da su oni napravili incident, da razgovaramo o ovom problemu. Ipak smo u 21. stoljeću. Ne želim da ovaj slučaj naruši ionako krhke odnose. Moramo tražiti rješenja u interesu građana - kazao je Šaćiragić.