BIH

Bh. političari moraju prestati prijetiti crtanjem granica

Nakon odlučnog "ne" otcjepljenju Škotske

A. DUČIĆ

21.9.2014


Građani Škotske jasno su se izjasnili protiv otcjepljenja od Velike Britanije. Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja u Škotskoj, 55,3 posto građana izjasnilo se za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 posto njih željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Rekordna izlaznost

Uz to, izlaznost na glasanje bila je rekordna i iznosila je čak 84,6 procenata. Ukupno je 2.001.926 građana glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 1.617.989 njih izjasnilo se za nezavisnost Škotske.

Premijer Škotske Aleks Salmond (Alex) jučer je najavio da će podnijeti ostavku na tu funkciju, kazavši da je za njega "kao lidera, vrijeme skoro isteklo, ali za Škotsku kampanja i dalje traje". On je najavio da će se povući i s funkcije lidera Škotske nacionalne partije.

Brojni svjetski zvaničnici izrazili su olakšanje zbog ovakvog rezultata u Škotskoj, ukazujući na historijski dan za novu, jedinstvenu Veliku Britaniju. Sve to ocijenjeno je kao značajno za jedinstvenu Evropu.

Nažalost, na tlu manjeg bh. entiteta ovaj događaj u Velikoj Britaniji već duže se koristi za prizivanja duhova krvave prošlosti. To, prije svega, koristi predsjednik RS Milorad Dodik, koji tvrdi da nakon škotskog referenduma EU nema pravo nikome zabraniti slično.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) reagirao je jučer izjavivši da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH prema Dejtonskom sporazumu. Ustavna struktura BiH, uključujući i postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH - rekao je visoki predstavnik.

incko-trnka

On je naglasio da političari u BiH moraju prestati s praksom u kojoj prijete jednostranim promjenama ustavne strukture zemlje te da moraju u potpunosti poštovati Dejtonski sporazum. Međunarodna zajednica, potcrtao je on, zadržava neophodne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ugledni profesor ustavnog prava te višegodišnji sudija ustavnih sudova BiH i FBiH Kasim Trnka izjavio je za "Avaz" da je Dodiku uzaludno praviti paralele između Škotske i RS.

Stara država

- Škotska je stara država, koja je svojom voljom ušla u Ujedinjeno Kraljevstvo i koja se pokušala svojom voljom eventualno isključiti. RS nikada nije postojala kao država niti je ostvarila bilo kakav oblik državnosti. Potpuno je pogrešna interpretacija da je ona potpisnik Dejtonskog sporazuma. Ona je, između ostalih, samo potpisnik aneksa tog sporazuma te se obavezala da će ih provoditi - istakao je Trnka.

Američki politički analitičar Kurt Basiner (Bassauner) kaže za "Avaz" da ne postoje nikakve moralne ni bilo koje druge paralele između škotskog i nekog imaginarnog Dodikovog referenduma.

- Ne vjerujem da iko ko je intelektualno iskren misli da se BiH može raspasti bez novog nasilja. To nikada nije bio faktor kada je riječ o referendumu u Škotskoj - istakao je on.