BIH

Najzaslužnijim advokatima dodijeljena „Zlatna plaketa“

Obilježena 131. godišnjica „Dana advokature“

Mi. K.

20.9.2014

Povodom obilježavanja 131. godišnjice "Dana advokature" jučer su u Sarajevu dodijeljene "Zlatne plakete" zaslužnim advokatima iz zemlje i inostranstva za doprinos razvoju i unapređenju advokature.

Dobitnici ovogodišnje "Zlatne plakete" , za poseban razvoj advokature su Vinka Gutić, Nikica Gržić predstavnici advokatske komore FBiH i Roman Završek predstavnik advokatske komore Slovenije.

Dobitnica priznanja, Vinka Gutić, kazala je za naš list da joj je posebno zadovoljstvo što su je kolege prepoznale i predložile za ovu nagradu.   

- Kao svoj doprinos izdvojila bih to što sam se uvijek zalagala da se advokatura afirmiše kao nezavisna i stručna služba. Zatim, uvijek sam se borila za zaštitu ljudskih prava i sloboda – kazala je Gutić, dodajući da se advokaturom bavi još od 1994. godine.

Na svečanoj skupštini predstavnici advokatskih komora iz Srbije, Vojvodine Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i BiH govorili su o zakonima u advokaturi u regionu te razmijenjivali stečena iskustva u njihovoj primjeni.