DIJASPORA

Poplavljeni nisu zaboravljeni

Dijaspora iz Holandije uputila novi kontingent pomoći

Autor:A. HUSEJNOVIĆ

20.9.2014

Humani Bosanci i Hercegovci iz Holandije, volonteri “Platforme BiH”, krovne bh. organizacije u toj zemlji, ne kane ugasiti akciju “Nove mostove gradimo zajedno” namijenjenu žrtvama majskih poplava. Tako su vrijedni volonteri predvođeni Amirom Jatićem u Barendrehtu napunili veliki šleper madracima, krevetima, posteljinom te deterdžentom za pranje namijenjen zemljacima u stanju potrebe u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici i Milićima, a manji dio će biti preusmjeren i u Maglaj.

- Prikupili smo 200 madraca, 120 jastuka, 150 jorgana, 35 presvlaka za jorgane, 50 čaršafa, 25 jastučnica te tri tone praška za veš. U sljedećih nekoliko sedmica očekujemo dvostruko više donacija, pa pozivamo i preko “Dnevnog avaza” pojedince, firme i druge institucije da nam pomognu u pronalasku besplatnog transporta - apelira Amir Jatić, koordinator akcije u Barendrehtu, gdje su dobrovoljci danima prepakivali prašak i druga prikupljena sredstva.

amir-jatic-apel-za-pomoc-u-transportu

Jatić: Apel za pomoć u transportu

U “Platformi BiH” nadaju se da će uskoro ubrati i prve plodove Donatorske konferencije Evropske unije u Briselu 16. jula, gdje je predstavljeno nekoliko projekata bh. zajednice iz Holandije. Nakon nedavnih razgovora u Sarajevu očekuje se konkretna realizacija pomoći lokalnim zajednicama direktno pogođenim poplavama. Uspješno je nastavljena i akcija “10 eura za Bosnu” u kojoj se planiraju kupiti kućanski aparati i platiti troškovi prijevoza donacija iz Holandije koje i dalje pristižu.