BIH

Turčalo: Sastanak Putina i Dodika trajao je pet minuta

Analiza susreta ruskog predsjednika i čelnika RS-a

S. NUMANOVIĆ

20.9.2014


Ako je suditi prema onome što je objavio ured ruskog predsjednika Vladimira Putina, susret s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom trajao je jedva pet minuta i bio prepun općenitih fraza.

- Protokol otkriva mnogo više od onoga što je objavljeno. Svaki iole značajan Putinov sastanak pažljivo je isplaniran i dekoriran. Ovaj s Dodikom trajao je nekih pet minuta i održan je negdje u nekom predsoblju Kremlja - ocjenjuje dr. Sead Turčalo, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

(Ne)važnost gosta

On naglašava da Putin „prema važnosti gostiju bira prostor za susrete“. Navodi i da je očito da „Dodik nije primljen u uredu predsjednika niti je bilo ikakvog protokola“. Slike, skreće on pažnju, otkrivaju skromnost sastanka. Dodaje i da se ruska strana potrudila da naglasi da Dodik dolazi iz jednog entiteta koji je u Bosni i Hercegovini.
 
- Ipak, činjenica je da je Putin, kako god, primio predsjednika entiteta RS u Rusiji. Dodik i njegov predstavnik u Moskvi uradili su fin predizborni posao, jer je Putin, ipak, podržao Dodika. Ali, Dodiku nije bilo lako. On je danima čekao na prijem, Putin je sve vrijeme, praktično, bio tu i održavao sastanke, što se vidi i na njegovoj web-stranici i na kraju je primio Dodika. Bez namjere da budem zajedljiv, moram reći da je Dodik, ipak, ponižen te da mu je Putin dao mjesto koje smatra da mu pripada - ocjenjuje Turčalo.

sead-turcalo1

Turčalo: Dodik je u Moskvi, ipak, ponižen

Trojanski konj

Dodaje i da je sastanak koristio i Putinu. Objašnjava i da ruski predsjednik „u svojoj viziji nekog novog hladnog rata pokušava iskoristiti svaki adut da bi pokazao Zapadu da njegova interesna sfera seže van postsovjetskog prostora“.

Turčalo navodi i da je legitimno pitanje, koje se čuje u briselskim krugovima, koliko su „balkanski aduti“ - Srbija i BiH - „trojanski konj u slučaju integracije ostatka zapadnog Balkana u EU i NATO, s obzirom na to da se uglavnom konsenzusom donose odluke u obje te organizacije“.

- Niko ne može garantirati da u jednom trenutku ili Srbija ili BiH, ako bi u njoj i dalje bila ovakva RS, ne bi mogla početi blokirati odluke. Jer, mi ovdje nemamo klasični čvrsti mir, već stanje prekinutog rata i zamrznutog konflikta - objašnjava on.

Osvrćući se još jednom na detalje susreta Putin – Dodik, Turčalo kaže i da je iz Moskve poslana poruka državnim organima BiH da se zainteresiraju za odnose s Rusijom i da se pokrenu.

Prazan plinski „dil“

- Sve relevantne studije pokazuju da se kompletna RS grije uglavnom na drva. Samo Zvornik koristi plin. U cijelom tom „dilu“ s „Gazpromom“ mnogo je nejasnoća i šupljina. Kako, naprimjer, u Banjoj Luci ili Prijedoru osigurati grijanje na plin, jer nema plinovoda? Onda, koje su garancije da će RS dobivati plin, ako ga je Rusija zavrnula Ukrajini? Sve u svemu, i plinski ugovor predizborni je trik. Smatram da mu se ne bi trebalo davati previše značaja među drugim političkim opcijama, jer bi on tek u tom slučaju ispunio potpuno svoj cilj, tj. postao bi istinski predizborni poen SNSD-a - ocjenjuje Turčalo.