BIH

Mladunče lavice u sarajevskom zoo vrtu je dobro

Prije 15-tak dana došlo na svijet

Avaz.ba

20.9.2014

Mladunče lavice, koje je prije 15-ak dana došlo na svijet, dobro je i zdravo. Majka ga je dobro prihvatila i mladunče je dobro, potvrdio je upravnik Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina Esad Tajić.

Lav "Rily" i lavica "Sarajčica" prije 15-ak dana dobili su prinovu. Prvi put od postojanja zoo vrta, u "Pionirskoj dolini", lavica je na svijet donijela zdravo mladunče.

Mali lav boravi s majkom - lavicom u zatvorenom dijelu moderne nastambe, ali i otac "Rily" povremeno boravi u susjednoj prostoriji nastambe da bi se navikao na mladunče. Lavica je također dobrog zdravstvenog stanja, vrlo je brižna prema mladunčetu i hrani ga mlijekom, a kao i mlado, za sada se ponaša u skladu sa svojom vrstom i porijeklom, kazao je Tajić.

Nova životinjska vrsta, četiri ženke merkata, koje su preksinoć dopremljene u naš jedini bosanskohercegovački zoo vrt, smještene su u karantinu i dobrog su zdravstvenog stanja, kazao je Tajić, dodavši da će "karantin trajati narednih 30 dana i u tom periodu novopristigle životinje bit će pod nadzorom Veterinarske stanice Kantona Sarajevo". Merkati su donacija Zoološkog vrta Ljubljana.

Tajić je naglasio da će posjetioci Pionirske doline u oktobru moći da vide i novu životinjsku vrstu - lemure, koji će biti dopremljeni početkom oktobra, a donacija su ZOO vrta Zagreb. Doći će dva para lemura, mužjak i ženka.

- Po lemure idemo iduće sedmice, sve je završeno i uvoznička i izvoznička dozvola. Nastamba i trkalište sve je spremno, kazao je Tajić dodavši da je "zahvaljujući sredstvima Općine Centar i podršci načelnika Dževada Bećirevića pokrenuta procedura nabavke novih dviju životinjskih vrsta i to merkata koje su dovezeni sinoć i lemura koje će doći za nekoliko dana u Pionirsku dolinu".

Sljedeće sedmice u Budimpešti će biti održana konferencija Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija EAZA-e, na kojoj će učestovati i predstavnici KJKP "Park" odnosno Pionirske doline.

- Mi smo pridruženi član EAZE, imamo svog koordinatora, tako da očekujemo da ćemo aplicirati ove godine da postanemo punopravni član EAZE, kazao je Tajić.

Naglasio  je da Pionirska dolina "ima gotove projekte za još tri-četiri nove životinjske vrste".

Na ovoj konferenciji nadam se da ću dogovoriti s prijateljskim evropskim zoološkim vrtovima da dođe do razmjene životinjskih vrsta. I mi imamo eland antilope i šest lama tako da  sada možemo pokloniti nešto nekom evropskom zoološkom vrtu. Došli smo u tu fazu da i mi možemo nekom nešto pokloniti, istakao je Tajić.

- U 2015. godini ćemo ići s novim projektom a to je nabavka jedne grupe majmuna. Nadam se da ćemo na ovoj konferenciji u Budimpešti dogovoriti makar jedan par grupe majmuna, a radi se o "šumskim pjevačima". To je grupa majmuna u kojoj mužjak ima drugačiju dlaku od ženke - kazao je Tajić ne precizirajući o kojoj je grupi majmuna riječ. 

Istakao je da je "vrlo bitno da se u projekte uključe institucije vlasti, posebno Vlada Kantona Sarajevo koja dođe na vlast, da ima više razumijevanja, da više planira kapitalna ulaganja, da bi se mogao napraviti jedan prepoznatljivi evropski zoološki vrt".

- Mi i sada jesmo mali evropski zoološki vrt, ali moramo ga popuniti s još novih životinjskih vrsta, kazao je Tajić dodavši da su posjetiocima uvijek atraktivnije i zanimljivije životinjske vrste iz Afrike.

- U Pionirskoj dolini s novom životinjskom vrstom lemura bit će ukupno 57 životinjskih vrsta, odnosno nalazi se oko 500 životinja i nastojimo da Pionirska dolina bude još ljepša nego što je bila, naglasio je Tajić.

Posjetioci Pionirske doline, osim atraktivnih životinjskih vrsta mogu da posjete i zoo shop, u kojem, između ostalog, mogu kupiti majice i kačkete s logotipom Zoo Sarajevo. Na majcama su printovi slika životinja, lava, zebre..

Tajić je kazao da će "vjerovatno idući mjesec biti otvorena i ljetna bašta, gdje će posjetiocima biti ponuđena i najjeftinija i kvalitetna kafa i bezalkoholna pića, sokovi, a iduće godine bosanski roštilj, sarajevski ćevap..".

- Naš je cilj da našim vjernim posjetiocima koji dolaze iz cijele BiH, ali i dijaspore, ponudimo bolju ponudu i da ih što više zadržimo u ovoj oazi mira. Prije pet godina smo pokrili kompletnu Pionirsku dolinu s besplatnim internetom, a posebno smo išli na varijantu da djecu s ulice zadržimo u lijepoj oazi, posebno kad se radi o osnovcima i srednjoškolcima- kazao je Tajić, dodavši da u Pionirskoj dolini svako za sebe može naći nešto zanimljivo, svi uzrasti od sedam do 77 godina. 

Apelirao je na sve načelnike općina da podrže novi program koji će Pionirska dolina ponuditi a to je program da svaka općina uplati KJKP "Park" za posjetu učenika iz svih osnovnih i srednjih škola.

- Mi imamo program koji ćemo ponuditi za edukaciju, za jedan - dva časa u prirodi, da se djeca upoznaju o porijeklu životinja i na taj način svaki načelnik će dati doprinos da se taj novac usmjeri u dodatno zapošljavanje mladih kadrova i u drugi plan da se djeca educiraju. Jedan dio novaca bi se upotrijebio za izgradnju novih nastambi, a ja ću obezbijediti bilo koju životinjsku vrstu iz prijateljskih evropskih zooloških vrtova besplatno - kazao je Tajić.

- Sve ovo što radimo radimo za mlađu generaciju da Sarajevo kao glavni grad ima dobar zoološki vrt - naglasio je Tajić.