BIH

Aktivisti SDA ponovo dijelili stranačke biltene na džumi!

Uprkos naredbama reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića

R. I.

20.9.2014


Uprkos prošlosedmičnom nedvosmislenom zahtjevu reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazovića da političke stranke i njihovi aktivisti ne skrnave džamije i prostore IZBiH "za svoje uske stranačke interese i izborne kampanje", zloupotreba vjere u jeku izborne kampanje u BiH se nastavlja, i to ponovo u režiji Stranke demokratske akcije (SDA).

Na ogradama

Tako su aktivisti ove stranke jučer ponovo vjernicima poslije džuma-namaza dijelili biltene koje potpisuje Kantonalni odbor SDA u Sarajevu, s Denisom Zvizdićem na čelu, ali ovaj put ne u haremu, nego neposredno ispred džamijskih ograda, što se, praktično, svelo na isto.

Kako su "Dnevnom avazu" potvrdili vjernici koji su bili na džumi, bilteni su dijeljeni ponovo u neposrednoj blizini Jordanske džamije u Sarajevu, kod Ali-pašine i Čobanija džamije, kao i one u Hrasnom, ali i nekih drugih posjećenijih sarajevskih džamija. No, saznajemo, neki imami, poštujući zahtjev reisa Kavazovića, zabranili su navedene aktivnosti.

Iako će iz SDA sigurno reći da su prostori ispred džamija javni te da je ono što rade legitimno, nema sumnje da se radi o pokušajima instrumentalizacije IZBiH i nastojanju da se ostavi utisak da cijela Islamska zajednica stoji samo iza jedne stranke.

Jasno je da će džamije i prostori ispred njih i dalje biti na meti onih koji su, nastupajući pod geslom "U jedinstvu je snaga", spremni na baš sve kako bi očuvali vlast.

Zanimljivo je da je jučer ignorirana i poruka imama Jordanske džamije Fikreta Pašanovića, koji je na hutbi ponovo zahtijevao da se stranački bilteni ne dijele u blizini bogomolja.

- Prošlog petka smo ovdje, kao i u nekim drugim džamijama, imali slučaj da su aktivisti jedne od stranaka donijeli predizborni bilten stranke i dijelili ga neovlašteno u džamiji. Nije, dakle, mutevelija, nije imam, nisu aktivisti džemeta dijelili biltene... Niko nije zvanično dijelio. Naša je poruka da se takve stvari ne rade u džamiji. Bez obzira na eventualno neke simpatije prema ovoj ili onoj stranci. Ako tome otvorimo vrata, onda će nas to daleko odvesti. Nema izuzetka, nijedna stranka nije od toga izuzeta. Ispred džamija nema prodaje, nema besplatnog dijeljenja letaka, knjiga, brošura... Ovo je harem. A harem znači zabranjeni prostor! Haram i harem je slična riječ. Ovo je džamijski harem i treba ga toga poštedjeti - kazao je ef. Pašanović.

efendija-pasovic

Ef. Pašanović: Ne radite to u džamiji

On je dodao da se u kampanji koja je u jeku može očekivati "mnogo toga lošega, prljavoga". Dodao je da su se neke stranke do jučer jedine obraćale "onima koji dolaze u džamiju, a danas, nažalost ili nasreću, to se raslojilo, pa u džamijama imamo one koji pripadaju i ovoj ili onoj stranci".

Najveća opasnost

- Daj Bože da bude vrijeme kada neće na tome oni koji dolaze u džamiju ubirati poene -  naglasio je Pašanović te dodao:

- Za nas Bošnjake najveća opasnost nije hoće li doći lijeva ili desna stranka. Najveća opasnost jeste da ćemo se podijeliti na mnoštvo stranaka, da će stranka imati po nekoliko mandata i da će se četiri godine natezati oko formiranja vlasti, bježati iz jedne stranke u drugu radi nekog položaja. Za to vrijeme oni koji nam ne žele dobro će se ujediniti, oni će biti jedinstveni. To je ta opasnost. Treba da ukrupnimo, ujedinimo svoje glasove i pomognemo ljudima koji budu izabrani da obavljaju svoj posao, i da tako pomognemo svojoj vjeri i državi.

Problem su oni koji su "dojavili"!?

Zanimljivo je da je efendija Pašanović kritizirao i one vjernike koji su, shvatajući opasnosti po jedinstvo Bošnjaka u slučaju instrumentalizacije IZBiH za potrebe SDA, ukazali na navedeni problem.

- Našli su se, kako se kaže u medijima, građani koji su to dojavili. Nekada su se ti građani nazivali drugačije u ono davno vrijeme kada su dojavljivali šta se dešava u džamijama. Danas ih nazivaju savjesnim građanima. I to je zloupotreba džamije! Jer je na taj način i druga strana zloupotrijebila džamiju. Molim vas da se toga okanimo - riječi su Pašanovića.