BIH

Optužnice protiv Žilića i Gakića

Za ratni zločin na području Konjica

Fena

20.9.2014

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Rame Žilića, rođenog 12. oktobra 1953. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, nastanjen u Konjicu, državljanina BiH i Esada Gakića, rođenog 8. maja 1957. godine u mjestu Gakići, općina Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina BiH. 

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su nečovječno postupali sa zatvorenicima, u prostorijama osnovne škole "Musala“, općina Konjic, gdje su bili zatvoreni civili hrvatske i srpske nacionalnosti, nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta kao i povrede ličnog dostojanstva. 

Optuženi se terete da su tijekom 1993. i 1994. godine, u više navrata mučili, premlaćivači, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, više zatočenika hrvatske i srpske nacionalnosti. 

U optužnici se navodi da su optuženi lično, nanosili teške ozlijede žrtvama, koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava, te seksualno zlostavljali i ponižavali zatočenike. Zatočenicima su povrede nanošene raznim predmetima, te su im po tijelima gašene cigarete, a mučeni su i sa užarenim predmetima. 

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.