BIH

Osmanović: Pojedinci iz SDA razgovarali su sa Čauševićem o poslovima

Potpredsjednik stranke za "Avaz" o svjedoku Tužilaštva BiH

M. AŠČIĆ

20.9.2014

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, rekao je jučer za "Dnevni avaz" da Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je postao insajder Tužilaštva BiH, "treba imenom i prezimenom reći s kim je sve u SDA razgovarao i s kim je pravio određeni dil".

Udarac za SDA

Naime, lider opozicije u BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, pitao je preksinoć na predizbornim skupovima u Brezi, Varešu i Vogošći:

- Zašto tužilac Tužilaštva BiH prije izbora 12. oktobra ne otkrije imena koja je već otkrio Čaušević? Radi se o samom vrhu SDA i pojedincima koji su pokrali milione KM od PDV-a u privatne i stranačke svrhe.

Osmanović kaže, komentirajući Čauševićeve najave da će saradnjom s pravosudnim institucijama do kraja razotkriti političke nalogodavce koji su koristili UIOBiH za stjecanje koristi, da svako treba odgovarati za svoje postupke.

- Ako je neko kriv, treba odgovarati. Sad, koliko bi to moglo biti pogubno za SDA u vrijeme izborne kampanje, ako Čaušević otkrije imena nekih osoba, zaista ne znam. Mislim da se to neće odraziti na stranku, jer ne vjerujem da je neko s njim organizovano razgovarao o nekim poslovima. To su radili pojedinci - kaže Osmanović.

No, Čauševićevo opredjeljenje da do kraja razotkrije političke mentore koji su mu naređivali šta i za koga da radi, Osmanović čvrsto pozdravlja. Svjestan je, kaže, da je Čaušević bio dugogodišnji funkcioner ove stranke.

- Ako je neko sa Čauševićem u ime SDA i u nečije ime razgovarao, i ako je neko s njim pravio neki „dil“, nešto dogovarao, neka onda on imenom i prezimenom kaže ko su ti ljudi. Ja, zaista, o tome ne znam ništa, jer nisam imao kontakte sa Čauševićem - kaže Osmanović.

Iskaz tužiocima

O određenim špekulacijama koje dolaze iz krugova Tužilaštva BiH, da je Čaušević u svom iskazu tužiocima već naveo imena Sulejmana Tihića, Asima Sarajlića i Amira Zukića, Osmanović kaže da nije upoznat s time.

- O tim imenima, zaista, ništa ne znam. Ja sam taj period kada je Čaušević bio u UIO, proveo u Banjoj Luci, a s kim je on u Sarajevu kontaktirao, kako i na koji način, neka i to kaže - istakao je Čaušević.

Bez sjednice Predsjedništva već 15 dana

Osmanović je rekao da članovi Predsjedništva SDA uopće nisu razgovarali o Čauševiću, jer, kako kaže, sjednica Predsjedništva ni Kolegija stranke nije održana već 15 dana.

- Niko ništa o tome nije govorio niti je o tome bilo govora, barem koliko je meni poznato. Okupirani smo izbornom kampanjom - kaže Osmanović.