BIH

VSTV protiv Čampare vodi istrage zbog nezakonitosti!

Izetbegovićev glavni pulen prijavljen disciplinskom tužiocu

Autor:A. DUČIĆ

20.9.2014


Zbog kršenja zakona i neprofesionalnog postupanja pri izvođenju osuđenih osoba iz kaznenopopravnih zavoda, trenutno se u Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH vodi nekoliko istraga protiv državnog tužioca Dubravka Čampare, a po podnesenim prijavama, otkriva "Dnevni avaz".

Istražne radnje

Glavni disciplinski tužilac VSTV-a Arben Murtezić potvrdio je jučer za naš list da se intenzivno radi na predmetu broj T20 0 KTA 007883 13, koji je zaprimljen 8. maja ove godine. Podnosilac prijave u kojoj je navedeno da je tužilac Čampara, koji se dovodi u vezu s političkim vrhom Stranke demokratske akcije, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, flagrantno prekršio svoje službene dužnosti jeste aktuelni federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

- Na predmetu se još radi. O detaljima u vezi s istražnim radnjama ne mogu vam govoriti - kazao nam je Murtezić.

Naš list došao je do dokumentacije koja se odnosi na Mikulićevu prijavu.

U prijavi je, naime, navedeno da je tužilac Čampara 4. aprila ove godine izdao naredbu broj T20 KT 0007620 13, kojom je naloženo preuzimanje osuđenog Muhameda Alija Gašija iz Federalne kaznenopopravne ustanove, a navodno radi njegovog saslušanja u svojstvu svjedoka.

naredba-campare-u-slucaju-gasija

Čamparin zahtjev za izvođenje Gašija

Ističe se da je istog dana Čampara izdao akt zaveden pod istim brojem, kojim je na osnovu člana 35. Zakona o krivičnom postupku BiH od Federalnog ministarstva pravde zahtijevao izdavanje saglasnosti radi saslušanja Gašija. Dalje se, međutim, navodi da je Federalno ministarstvo, postupajući po ovom zahtjevu, a nakon obavljene analize sigurnosnog stanja u KPZ-ima u FBiH, obavijestilo Čamparu da se trenutno ne može udovoljiti njegovom zahtjevu.

akt-zorana-mikulica-gasi

i dbijenica Ministarstva pravde FBiH koju je tužilac ignorirao

- Uprkos činjenici da je Ministarstvo uskratilo izdavanje saglasnosti, tužilac Čampara, prekršivši odredbe člana 35. i 22. stav 3. ZKP-a, izdao je naredbu suprotnu zakonu, čime je prekoračenjem ovlaštenja teže povrijedio pravo drugog organa u čijoj nadležnosti su poslovi izvršenja kaznenih sankcija - navodi se u prijavi protiv tužioca Čampare zaprimljenoj u VSTV-u.

Zaključuje se da je Čamparina naredba donesena suprotno zakonu, uz opasku da je osuđenik Gaši napustio prostorije KPZ-a u pratnji službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odnosno Sudske policije BiH, te tako nije bio pod nadzorom zatvorske straže KPZ-a. U istoj prijavi potcrtava se kršenje zakona i neprofesionalizam tužioca Čampare pri izdavanju naredbe za izvođenje osuđenog kriminalca Anđelka Veljančića,  što se desilo 17. aprila ove godine.

- Dubravko Čampara svjesno je ignorirao zakonske odredbe kojima je jasno propisana nadležnost Ministarstva pravde FBiH u oblasti izvršenja krivičnih sankcija te je, prekoračivši svoje zakonom propisane ovlasti, izdao nezakonitu naredbu i time teško prekršio prava drugog organa – navodi se u prijavi.

Kazna zatvora

Također, u VSTV-u je pokrenuta istraga protiv Čampare i na osnovu druge prijave ministra Mikulića u slučaju bijega ratnog zločinca Dominika Ilijaševića Come iz KPZ-a Mostar, što se desilo u septembru prošle godine.

Prema prijavi, Čampara je nezakonito preuzeo ovlasti Suda BiH te je izdao naredbu za upad policije u ovaj KPZ i izuzimanje dokumentacije u ovom slučaju, o čemu svjedoči njegov opečaćeni i potpisani akt T20 0 KTA 0007883 13 izdat 24. oktobra 2013.

Mafijašica i politički mentor

Navedena kršenja zakona i teške zloupotrebe samo su neki od primjera neprofesionalnog djelovanja kompromitiranog tužioca Čampare. Naime, tokom suđenja vođi i pripadnicima zloglasnog zločinačkog klana Zijada Turkovića, Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML, registarskih oznaka A05-E-194, Šejle Jugo-Turković, pronađen DNK Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici "miješao heroin", a ona vodila evidenciju dilanja droga i brojala novac. Osim toga, Sud je Šejli Jugo-Turković s bankovnog računa skinuo i oduzeo 47.766,56 KM "jer se radi o imovini stečenoj krivičnim djelom".

bakir-sejla

Bakir Izetbegović i Šejla Turković: Supruga mafijaša iskorištena za montažu

I umjesto da ova članica i knjigovođa okrutnog zločinačkog klana dobije zasluženu zatvorsku kaznu, Šejlu Jugo-Turković angažirali su iskompromitirani tužilac Dubravko Čampara i njegov politički mentor i nalogodavac Bakir Izetbegović, i to kao jedinog tobožnjeg svjedoka da Fahrudina Radončića lažno optuži da ima veze s ubistvom Ramiza Delalića Ćele, a sve s ciljem da uklone SBB i Radončića s političke scene. Dubravkov brat Aljoša, kojem je Šejla Jugo bila dugogodišnja djevojka i vjerenica, član je Kabineta Bakira Izetbegovića, a obojica su dio ogromne rođačke hobotnice SDA.