BIH

Biskup Vukšić delegat na Papinom pastirskom pohodu Albaniji

Biskupska konfenrencija BiH

Fena

20.9.2014

Vojni biskup u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić sudjelovat će kao delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na jednodnevnom pastirskom pohodu pape Franje Albaniji, 21. septembra 2014. u Tirani. U pratnji biskupa Vukšića bit će generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Prema programu papa Franjo će, 21. septembra u 7,30 sati poletjeti iz rimske zračne luke Fiumicino, a nakon dva sata, Papin bi zrakoplov trebao sletjeti u Tiranu. Na trgu ispred predsjedničke palate u 9,30 sat obavit će se obred dobrodošlice, a potom će Papa posjetiti albanskog predsjednika Bujaru Nishaniju. U dvorani predsjedničke palate predviđen je susret s albanskim vlastima, a u 11 sati Papa će predvoditi svetu Misu i molitvu Anđeo Gospodnji na trgu Majke Terezije.

Ručak i susret s biskupima bit će u Apostolskoj nuncijaturi u 13,30 sati. Popodne će se Papa na katoličkom sveučilištu Naše Gospe dobroga savjeta u 16 sati susresti s čelnicima drugih religija i kršćanskih vjerskih zajednica. Potom će u katedrali predvoditi Večernju na kojoj će sudjelovati svećenici, redovnice i redovnici, te sjemeništarci i predstavnici crkvenih pokreta, a u Centru Betanija Papa će se u 18,30 sati sresti s djecom za koju se skrbe neke albanske karitativne ustanove. U 19,45 u programu je oproštajna večera obred u tiranskoj zračnoj luci, a potom polijetanje prema Italiji. Papin bi zrakoplov trebao sletjeti u rimsku zračnu luku Ciampino u 21,30.

- Katolička Crkva u Albaniji bila je najsnažnija oporba u doba komunističkoga režima u toj zemlji, izjavio je nadbiskup Tirane Rrok Mirdita u razgovoru za njemački „Tagespost" u povodu Papina posjeta Albaniji.

- Albanija je bila prva „ateistička država na svijetu", a djelovanje vjerskih zajednica strogo zabranjeno, podsjetio je nadbiskup, te posvjedočio kako je režim želio istrijebiti Katoličku Crkvu pa su svećenici proglašavani narodnim neprijateljima, zatvarani i ubijani. Ateizacija se posebno provodila u školama, istakao je nadbiskup, rekavši da su učitelji po nalogu vlasti propitkivali djecu mole li krunicu kod kuće ili prakticiraju li vjeru, a onda se kažnjavalo roditelje. Na taj način se potpuno izbrisala vidljiva kršćanska prisutnost u Albaniji, a komunističko doba preživjelo je tek trideset svećenika, rekao je tiranski nadbiskup.

Nedostatak svećenika najviše pogađa Crkvu u Albaniji, a većina sjemeništaraca i bogoslova i danas dolazi s Kosova i Crne Gore