BIH

Kozadra priprema novo zaduženje Kantona!

Nakon što je realizirao kredite od 13 i 20 miliona KM

Autor:K. KEŠMER

20.9.2014


Ministar finansija i v. d. premijera Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA) užurbano sprema javni oglas za novo kreditno zaduženje Kantona kod komercijalnih banaka, saznaje „Avaz".

Ogromna cifra

Naime, nakon što je "uspješno" proveo zaduženje za više od 13 miliona KM, nedavno je realiziran i kredit od 20 miliona. A sada sa službenicima užurbano radi na raspisivanju novog, trećeg, oglasa za kredit.

- Ukupno planirano zaduženje je 140 miliona KM. Kozadrin cilj je da ostatak kredita realizira do kraja godine, a s obzirom na to da se radi o ogromnoj cifri, sve mora ići vrlo brzo - navodi naš izvor, no, kako kaže, još nije poznat tačan iznos.

Da je i kredit od 20 miliona realiziran, potvrđuje činjenica da je sa zvanične stranice Ministarstva sklonjen javni tender preko kojeg su komercijalne banke mogle konkurirati.

Gotovo cijeli iznos za koji Kozadra planira zadužiti građane kod banaka, gdje su najnepovoljniji uvjeti, otići će za pokriće deficita koji iznosi jezivih 130 miliona KM, a nastao je nesposobnim, rastrošnim i bahatim odnosom prema novcu građana.

Stari dugovi

- To znači da novac ne ide u stvaranje nove vrijednosti, već se vraćaju neki stari dugovi, koji su nastali nerealnim planiranjem budžeta, ali i preusmjeravanjem novca na druge stvari da bi se kupovao "mir u kući" - tvrdi naš izvor.

Novi zakon mu ide naruku

Kako dodaje naš izvor, Kozadri ide naruku novi zakon o budžetima.

- Po tom zakonu, on je dužan samo obavijestiti zastupnike o realizaciji kredita. Oni tu informaciju mogu samo primiti k znanju, bez prava da o njoj raspravljaju - kaže naš izvor.

130 miliona deficit