GLOBUS

Kučma: Članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum u Minsku

Provođenje režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini

Fena

20.9.2014

U Minsku su rano jutros članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o provođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, izjavio je nakon razgovora bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma.
                
On je nakon šestosatnih razgovora rekao da memorandum predviđa da se "prekid vatre smatra opštim", prenosi agencija Itar -Tass.
                
Po njegovim riječima, dokumentom se predviđa da "jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 sata zabrani primjena svih vrsta oružja i vođenja ofanzivnih borbenih dejstava".

- Memorandum predviđa i povlačenje oružja kalibra više od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane - precizirao je Kučma.
 
U dokumentu se takođe govori o "zabrani postavljanja novih minski-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključujući bespilotne komplekse, izuzev uređaja OEBS-a".
                
Predviđa se i "zabrana razmještanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mjesta".
                
Zadatak kontrole provođenja postignutih sporazuma povjeren je OEBS-u čiji će posmatrači biti postavljeni duž čitave zone prekida vatre.
                
Kontakt grupa se takođe dogovorila o nastavku procesa razmjene ratnih zarobljenika.
                
Ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov izjavio je da je poslije primirja 5. septembra s obje strane oslobođeno po 120 vojnika.
                
Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da pitanje ostaje li DNR i Luganska narodna republika u sastavu Ukrajine na ovom sastanku nije razmatrano, ali da ono ostaje otvoreno.
                
Za provođenje dogovorenog dat je rok od 24 sata, prenosi agencija Tanjug.
                
Kontakt grupa uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OSCE-a.
                
Nova runda razgovora se održava pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao dio plana u 12 tačaka za rješavanje petomjesečnog oružanog sukoba.
 
Primirje se, u velikoj mjeri, održava iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom dijelu Ukrajine.