BIH

Lagumdžija ljut zbog kritika Amerikanaca: Nismo budale kojima se svako može praviti pametan

Šef izvršne vlasti u FBiH osuo paljbu po uglednim diplomatima

Redakcija

19.9.2014

Nakon što su direktor Misije USAID-a u BiH Dejvid Bart (David Barth) i vojni ataše Skot Miler (Scott Miller) u četvrtak objavili blog pod naslovom "Nečuveno", u kojem su krajnje argumentirano i dobronamjerno iznijeli tvrdnje da su se lično uvjerili u nesposobnost vlasti te da žrtve poplava u našoj zemlji skoro ništa nisu dobile poslije majskih poplava osim obećanja i izgovora, kao i da građani BiH zaslužuju bolje za sebe, svoju djecu i unuke, krajnje revoltirano danas je odgovorio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), šef bh. diplomatije i de facto prvi čovjek izvršne vlasti u Federaciji BiH Zlatko Lagumdžija.

Diplomatske norme

Lagumdžija je na svom blogu ocijenio da se može složiti s brigom dužnosnika Američke ambasade što pomoć žrtvama od poplava u BiH nije bila pravovremena, to jest što nije stigla do svih onako kako se očekivalo.

- Nažalost, zaboravili su da spomenu, i to da se mi u BiH nismo borili samo protiv poplava, nego i protiv birokratskih nepogoda koje su generirane činjenicom da imamo najsloženiji politički sistem sa trinaest nesinhroniziranih nivoa vlasti i sa velikim problemom preklapanja nadležnosti. Bilo bi fer da su podsjetili javnost i na to kako je taj sistem u Dejtonu napravljen. No ono što kao ministar vanjskih poslova smatram nečuvenim iskakanjem iz diplomatskih normi ponašanja jeste potpuno izvrtanje činjenica kako bi se potkrijepio opasan i pogrešan narativ da su svi političari u BiH isti i uz to nesposobni -ljutito je diplomatima poručio Lagumdžija.

Objavite činjenice

Ne bi nam bilo naodmet, dodao je Lagumdžija, bolja koordinacija svih nas koji u obnovi zemlje možemo uspjeti samo ujedinjeni.

- Isto tako ih sve pozivam da sve propuste, kao i bilo kakvo netransparentno djelovanje domaćih i međunarodnih institucija javno i argumentovano objave sa svim konkretnim imenima i činjenicama. Nismo svi isti. Ni mi, ni oni. Nečuveno je tvrditi da su svi isti. I oni i mi. Hvala svima koji nam pomažu ili to žele, ali to ne znači da nam treba držati predavanje svako onaj ko misli da o nama i našoj zemlji zna više od svih nas. Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan - konstatirao je na blogu Lagumdžija.  

Krpljenje rupa

Potvrdio je su međunarodne institucije stavile na raspolaganje BiH na donatorskoj konferenciji više od pola milijarde eura, ali je tačno i to da se taj novac ne uplaćuje vlastima u BiH, nego preko međunarodnih organizacija, koje će same ili zajedno s lokalnim vlastima raditi na konkretnim projektima.

- Nevjerovatno je baviti se ovoliko ozbiljnom temom i davati paušalne ocjene da su donatorska sredstva otišla na krpljenje budžetskih rupa. Nije tačno da vlasti nemaju nikakav plan i nikakvu ideju kako da pomognu žrtvama. Urađeno je dosta. Mnogo više za uraditi je pred nama - naveo je, između ostalog, predsjednik SDP-a.

SDA za sada mudro šuti

Za razliku od Lagumdžije, Stranka demokratske akcije (SDA) danas nije reagirala na argumentirane stavove američkih diplomata, a hoće li to učiniti, pokazat će dani koji dolaze. No, SDA za sad mudro šuti.