KOLUMNE

Umjetnik koji reagira

Haris Pašović

T. Đ.

20.9.2014

Bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović jedini je umjetnik koji je reagirao i zatražio objašnjenje od žirija koji dodjeljuje Ibzenovu nagradu, jedno od najprestižnijih priznanja na svijetu, koje će 21. septembra biti uručeno Peteru Handkeu.

Handke je ostao upamćem po otvorenoj podršci režimu Slobodana Miloševića, pa ovakvu odluku Pašović smatra sramotnom i uvredom za sve žrtve u BiH, ponajviše Srebrenice.

Pašović je u otvorenom pismu postavio niz pitanja, tražeći adekvatne odgovore i obrazloženja. Nagradu dodjeljuje žiri kulturnih radnika, a 300.000 dolara, koliki je novčani iznos nagrade, daje Norveška ambasada. Pašović ističe da je apsurdno to što su upravo Norvežani svog nobelovca Knuta Hamsuna osudili za izdaju jer je podržavao Hitlera.

Pašović se pita kako ovu nagradu da shvate i prihvate ljudi koji su žrtve genocida, usputno zamjerajući ostalim bh. umjetnicima što ne reagiraju na ovakve odluke. Ovo pismo uputio je ne kao revoltirani musliman već kao umjetnik koji ne šuti nego argumentirano traži objašnjenja za evidentnu nepravdu kojom se vrijeđaju i žrtve, ali i zdrav razum.  

Haris Pašović rođen je 1961. godine u Sarajevu. Dramski je pisac i reditelj, a njegove predstave izvođene su na mnogim festivalima. Dobitnik je značajnih pozorišnih nagrada.