BIH

Dervoz govorila na međunarodnoj konferenciji o nasilju nad ženama

Skup u Rimu

Onasa

19.9.2014

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Ismeta Dervoz (SBB) govorila je danas o procesu proomocije i ratifikacije Istanbulske konvencije u BiH, na Međunarodnoj konferenciji u Rimu, koja je organizovana u okviru panela "Promjena uvriježenih shvatanja o nasilju nad ženama", na kojoj će biti proglašeno stupanje na snagu Istanbulske konvencije, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH. 

Dervoz je posebno potcrtala dobru saradnju vladinih i nevladinih institucija i organizacija u oba entiteta, te vodeću ulogu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH. 

Naznačila je važnost usvajanja Strategije za implementaciju CAHVIO na nivou BiH i kontinuirano obrazovanje društva u cjelini, u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, informiranje žrtava nasilja kao i o instrumentima zaštite. 

"Istanbulska konvencija, međunarodna suradnja i razmjena iskustava će u budućnosti odigrati značajnu ulogu u borbi protiv globalno prepoznatog problema nasilja", kazala je, između ostalog, Dervoz.