REGION

Podrška Vučiću za najavljeni paket reformskih mjera

Premijer Srbije najavio smanjenje penzija i plata u javnom sektoru

Fena

19.9.2014

Reformske mjere kojima je u četvrtak navečer srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio štednju u državnom budžetu i financijsku konsolidaciju dobile su podršku iz Europske unije, ekonomskih stručnjaka i dužnosnika međunarodne zajednice i regije, pišu u petak beogradski elektronski mediji.

Vučić je sinoć, u intervju za Radioteleviziju Srbije (RTS), najavio smanjenje penzija i plaća u javnom sektoru većih od 210 eura u okviru mjera štednje i fiskalne konsolidacije te solidaran porez od 20 posto za plaće veće od 850 eura, a prvi izrazi potpore stigli su iz EU.

Predstavnik delegacije Europske unije u Beogradu Freek Janmaat izjavio je da Bruxelles podržava prijedlog mjera kao dio širih strukturnih reformi koje bi trebale uslijediti.

"Mi ovo vidimo kao dio agende strukturnih mjera, a fiskalna konsolidacija bi trebala ide ruku pod ruku s ekonomskim reformama koje bi podigle konkurentnost i rast", rekao je Janmaat.

Nekadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio je u intervjuu za beogradski "Blic" da novi reformski potezi srbijanskog premijera "podsjećaju na bolne i teške reforme koje je on proveo u Njemačkoj" i da su oni važni za budućnost Srbije.

"Političari nerado uvode takve mjere i samo onda kada su uvjereni da je to dobro za njihovu zemlju. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da se osjete učinci tih reformi. To od građana zahtijeva veliko strpljenje", istaknuo je Schroeder.

Nekadašnji europski povjerenik i bivši talijanski ministar vanjskih poslova Franco Fratini, predsjednik Talijanskog društva za međunarodne organizacije koje se bavi međunarodnim odnosima, ocijenio je da će najavljene mjere potaknuti ekonomski rast i ozdravljenje ekonomije u narednih godinu-dvije dana. Fratini drži da će najdjelotvornije biti mjere koje se tiču borbe protiv sive ekonomije i političko-partijskog zapošljavanja u javnoj upravi.

Savez ekonomista Srbije ocjenjuje da su mjere izbalansirane tako da se njima održava socijalna ravnoteža bez koje se ne mogu provoditi reforme.

"Ovaj skup poteza vodi u dobrom pravcu. Svaka odgovorna država mora imati uravnotežene javne financije i održava socijalnu ravnotežu", izjavio je za RTS član predsjedništva Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin i ukazuje na financijske projekcije po kojima bi smanjenje plaća i penzija donijelo državnom budžetu uštedu od oko 700 miliona eura u prvoj godini, da bi se u 2016. proračunski deficit sveo na oko 2,5 posto i približio standardima EU.

"Moglo se i više smanjiti, ali je važno održavanje socijalne ravnoteže jer se bez toga ne mogu provoditi reforme", istaknuo je Đuričin.

Za mjere koje je najavio srbijanski premijer imaju razumijevanja i dužnosnici u regiji - gospodarska komora Crne Gore, Vanjsko-trgovinska komora BiH te Ambasador Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić.

"Podržavamo mjere premijera Vučića i njegove vlade za ekonomski oporavak Srbije i to je nešto što je neophodno. Nužno je napraviti rezove, jer, na žalost, bez rezova se ne mogu postići rezultati na duži rok", rekao je agenciji Tanjug Markotić.

"Bez rezerve podržavamo reformske poteze premijera Vučića i njegove vlade", istaknuo je hrvatski ambasador naglašavajući da "oporavak svake države u regiji znači i njenu veću stabilnost i njen bolji bonitet u ekonomskom smislu".

Mjere srbijanske vlade koje je najavio Vučić obuhvataju smanjenje plaća i penzija većih od 210 eura, odlučnu borbu protiv sive ekonomije i partijskog zapošljavanja u javnom sektoru, otpuštanje viška ljudi u administraciji, jačanje privatnog sektora, ohrabrivanje inozemnih investitora te smanjenje subvencija pojedinim javnim i državnim poduzećima.

"Ako mjere uspiju, a ja verujem u plan i u ozdravljenje Srbije, 2016. godine bit ćemo normalna zemlja, sa zdravom ekonomijom", rekao je u četvrtak Vučić u intevjuu za RTS.