KOŠARKA

Sparsi domaćini Igokei, Šibeniku i Temišvaru

U Sarajevu počinje međunarodni turnir

E. MASLO

19.9.2014

Omladinski košarkaški klub Spars iz Sarajeva danas i sutra je u Sportskom centru Skenderija domaćin jakog Međunarodnog turnira “Spars kup 2014”. Na turniru će, osim Sparsa, nastupiti i aktuelni prvak Bosne i Hercegovine Igokea, rumunski Temišvar i hrvatski Šibenik.

Dobra sezona

Predsjednik Sparsa Nihad Selimović na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da je turnir organiziran u sklopu priprema Sparsa, koje traju već mjesec, te da se nada da će ovaj kup prerasti u tradiciju.

- Turnir će se igrati svake godine u ovom periodu i nadam se da će prerasti u tradiciju. Pripremamo se već mjesec, odradili smo bazične pripreme na Vlašiću. Kostur ekipe je ostao isti, ako izuzmemo Adina Vrapca, koji je otišao u njemački Trir, gdje se odlično uklopio. Priključio nam se i Aleksej Nikolić, koji je igrao za Sloveniju na Svjetskom prvenstvu - rekao je Selimović.

Trener Sparsa Marko Trbić istaknuo je da su ekipe koje će igrati na turniru, malo snažnije od njegove, ali da je to i bio cilj.

- Klub želi da na turnir dovodi renomirane ekipe kako bi mladim igračima Sparsa dao priliku da igraju utakmice protiv jakih protivnika. Opredijelili smo se za malo jače ekipe od nas. Mislim da su protivnici po mjeri i gledat ćemo da našim igračima organiziramo što veći broj takvih utakmica - kazao je Trbić.

Ulaz besplatan

Prema rasporedu, danas se u prvom susretu sastaju Temišvar i Igokea (17.30 sati), a zatim Spars i Šibenik (20).

Utakmica za treće mjesto igrat će se sutra u 16, a finale u 18.30 sati. Ulaz za sve utakmice je besplatan.

Glogovac: Zahvalan na povjerenju

Nakon odlaska Vrapca u Njemačku, kapitensku traku preuzeo je mladi i seniorski reprezentativac BiH Stefan Glogovac. Mladi košarkaš naglasio je da mu uloga kapitena predstavlja veliku čast.

- Tu sam već pet godina. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju, potrudit ću se da ga opravdam. Imam dobru sezonu iza sebe i nadam se da ću u narednoj igrati još bolje - kazao je Glogovac.

Ambicije su top 4 u juniorskoj Euroligi

Sparsi su i ove godine dobili poziv za učešće u juniorskoj Euroligi. Predsjednik kluba naglasio je da se od ekipe koja će učestvovati u tom takmičenju, očekuje mnogo.

- Ekipa koja će nas predstavljati, već je nastupila u Euroligi, a tada su naši igrači bili godinu ili dvije mlađi od protivnika. Sada su ti igrači iskusniji tako da očekujemo dosta od njih. Ambicije su da se plasiramo u top 4 Eurolige - zaključio je Selimović.