NOGOMET

Najuspješniji dodavač prvog kola: Jači smo nego prošle sezone

Miralem Pjanić, igrač Rome

E. Ma.

19.9.2014

Roma je na svom stadionu očitala fudbalsku lekciju moskovskom CSKA pobjedom od 5:1, a Rimljani su već nakon prvog poluvremena vodili sa 4:0.

Jedan od najboljih igrača "Vučice" bio je naš reprezentativni veznjak Miralem Pjanić. Bosanskohercegovački veznjak bio je najuspješniji po dodavanjima u prvom kolu Lige prvaka sa čak 107 pasova (99 tačnih), odnosno 93 posto uspješnosti.

Koliko je Roma odigrala kvalitetno protiv Rusa, najbolje govori podatak da su fudbaleri ovog kluba napravili 720 pasova, od toga 681 uspješan.

Pjanić je nakon meča izjavio za italijanske medije da je očekivao nastup kakav je tim prikazao u pobjedi nad "Armijom" u prvom kolu grupe E u Ligi prvaka.

Važna pobjeda

- Bilo je važno da pobijedimo u prvom meču i to smo uradili. Otvorili smo snažno utakmicu, onako kako je trener i tražio od nas, te smo svaku priliku pretvorili u pogodak. Stavili smo im do znanja koliko smo kvalitetni. U drugom poluvremenu malo smo "zakočili", jer je to trener tražio od nas - rekao je Pjanić.

Roma se poslije dvije godine pauze vratila na evropsku scenu, a poslije tri u Ligu prvaka. Nakon CSKA, očekuju je mnogo teži izazovi Bajern i Mančester siti bh. kapitena Edina Džeke.

pjanic-dodavanje-19

Print screen UEFA-ine stranice: Pjanić napravio 107 pasova

- Ovo je drugačije takmičenje i sve su ekipe pogodne za naš stil, jer se protivnici u Seriji A zatvore i teško je probiti njihovu odbranu. Igrali smo protiv dobre ekipe, ali se na kraju činilo lako, jer smo igrali sa mnogo napora. Znamo da je ova grupa veoma teška i pobjeda na početku dobro nam je došla - kazao je 24-godišnji bh. veznjak.

Roma je prošle sezone bila jedini dostojan konkurent Juventusu u Seriji A, zadržala je kičmu tima pa se dosta očekuje i u Evropi.

- Tim je isti kao i prošle godine, ali sada imamo više alternativa i svakako želimo napraviti mnogo ove godine. Od utakmice do utakmice bit ćemo fizički jači i igrat ćemo još bolje - kazao je Pjanić.

Sljedeći Džeko

U sljedećem kolu Roma gostuje šampionu Engleske Mančester sitiju, koji je pod pritiskom nakon poraza u Minhenu na premijeri (0:1). Bosanskohercegovački napadač bio je protiv Bajerna jedan od najagilnijih igrača Sitija na terenu. Zamijenjen je u 74. minuti, a tim Manuela Pelegrinija (Pellegrini) primio je gol u 90. minuti susreta.