BIH

Humanitarci „Muslim Aida“, uz obuku donirali 13 plastenika

Civilne žrtve rata u Maglaju žele živjeti od svoga rada

M. Čabrić

19.9.2014

I prije majskih poplava od oko hiljadu članova Udruženja civilnih zrtava rata iz Maglaja 70 posto je žvjelo u stanju socijalne potrebe. Danas je situaciju mnogo teža. Kako bi dugoročno poboljšali socijalni položaj članstva, iz Udruženja su humanitarnim i drugim organizacijama i institiucijama uputili poziv da pomognu u pokretanju biznisa.

Medju prvima odazvala se HO Muslim Aid koja je za 13 clanova osigurala plastenike. U Udruženju su odabrali polaznike koji trenutno prolaze obuku iz plasteničke proizvodnje nakon čega će krenuti s vlastitom proizvodnjom. Među polaznicima je i Kasim Isić. Godinama bez stalnog zaposlenja pokušava osigurati egzistenciju za porodicu.

- Biće mi drago da dobijem ovaj plastenik zato što hranim troje djece. Nemam posla. Na Birou sam. I ja i supruga – ističe Isić.

- Imala sam plastenik koji mi je poplavljen. Sad želim ponovo da pokrenem proizvodnju za porodicu i, ako ostane nešto i za tržište – kaže nam Zumra Hasanić, civilna žrtva rata iz Maglaja.

zumra-hasanic-12

Zumra Hasanić: Želim ponovo da pokrenem proizvodnju za porodicu

U poplavljenoj zgradi, Udruženje civilnih žrtava rata, uspjelo je  osigurati dobre uvjete za edukaciju članstva.

- Poslije edukacije polaznici će Imati  jedan test gdje će pokazati svoje stečeno znanje i dobiti certifikat. Nakon toga slijedi dodjela plastenika sa sistemom za navodnjavanje, sadnicama, malč-folijom, sjemenskim materijalom – kaže Ehlimana Redžić Buzar, dip.ing. poljoprivrede i korodinatorica ovog projekta u „Muslim Aidu“.

ehlimana-redzic-buzar-1

Ehlimana Redžić Buzar, dip.ing. poljoprivrede i korodinatorica ovog projekta u „Muslim Aidu“

U rukovodstvu Udruženja ističu kako je ovo samo prvi u nizu sličnih projekata.

- Ne želimo više samo humanitarnu pomoć. Želimo da živimo od svoga rada. To smo postavili u našu Strategiju. U misijama Udruženja je da i dalje razvijamo saradnju sa svim HO koje će omogućiti zapošljavanje civilnih žrtava rata – kaže Miralem Malkić, predsjednik UO Udruženja CŽR Maglaj.

miralem-malkic-12

Miralem Malkić: Želimo da živimo od svoga rada

Pomoć u plasmanu poljoprivrednih proizvoda obećali su i iz lokalne zajednice.