DOM I VRT

Vrijeme je za ZIMNICU

Najbolje je iz domaće kuhinje

Redakcija

19.9.2014

Ništa ljepše i slađe od prave, domaće zimnice. Domaća je, prirodna, a prije svega zdrava. Novo doba, moderne tehnologije, mnogo prodavnica koje i u zimskom periodu nude ono što je nekad bila odlika domaće zimnice poremetili su u neku ruku tradiciju.

Voće, povrće, meso i plodovi se kuhaju, blanširaju, zamrzavaju, kisele, sole, suše, dime, stavljaju u rasol, želiraju, pripremaju kompoti, kandiraju, dehidriraju, izrađuju koncentrati, sve kako bismo produžili užitak u njima. Recepti su od velikog značaja, ali dobre zimnice nema bez dobre robe. Dakle, kvalitetno povrće i voće, dobra tegla koja se mora odlično zatvoriti i adekvatno mjesto - ostava gdje će se zimica čuvati dok se ne iznese na trpezu, glavni su uvjeti za dobru domaću zimnicu.

Želite li uspješno pripremiti zimnicu, evo nekoliko savjeta:

Za konzerviranje koristite zrele, a ne prezrele namirnice.

Zimnicu kuhajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu.

Tegle neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju. Dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizirajte.

Ne zaboravite na začine koji će zimnicu dodatno aromatizirati i obogatiti.

S druge strane, oprezno sa soli, sirćetom i šećerom.

Predugim kuhanjem namirnice gube hranjive sastojke.

Limunov sok i šećer pomažu zgušnjavanju džema, a prorijedite ga dodatkom vode.

Na vrećice, staklenke, flaše napišite sadržaj i datum. Znate li predviđeni datum trajanja zimnice, napišite i njega.

Pojave li se ipak znakovi kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuhajte, naknadno sterilizirajte ili pokušajte spasiti prebacivanjem sadržaja u drugu staklenku... Ako vam ništa drugo ne preostane, potrošite je odmah. Najgori scenarij je bacanje.