GLOBUS

Drago mi je što ovo jutro mogu reći svojoj djeci da im mama nije postala strankinja

Reakcije poznatih osoba širom Velike Britanije nakon objave rezultata referenduma u Škotskoj

Al. Ti.

19.9.2014

Nakon održanog referenduma u Škotskoj, gdje je trebalo biti odlučeno da li će Škotska postati nezavisna država ili i dalje u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, rezultati su danas pokazali kako je Škotska rekla NE "odlasku" iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva.

Širom svijeta, ali i Velike Britanije, poznate osobe, glumci, voditelji su sa velikim zanimanjem pratili referendum o nezavisnosti Škotske.

Tako je poznati TV voditelj Piers Morgan nakon objavljenih rezultata na svom Twitter profilu objavio: "Odlučeno je. Odgovor je NE"!, koji je i prije samog referenduma bio zagovornik da Škotska ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

pierse-12

Piers Morgan zadovoljan rezultatom referenduma

Jedna od najpoznatijih spisateljica J.K. Rowling, autorica svjetski poznatog Harry Pottera je na Twitteru napisala kako je presretna nakon objave rezultata.

"Bila sam budna cijelu noć i budno pratila kako Škotska čini historiju. Veliki preokret i mirno demokratsko rješenje: Svi bi trebali biti ponosni"

jk-1-22

J.K. Rowling : Svi bi trebali biti ponosni

Škotski glumac i hollywoodska zvijezda Alan Cumming nije krio svoje razočarenje nakon objave rezultata, jer je prije referenduma bio veliki zagovornik nezavisnosti. Na Twitteru je napisao:

"DA još uvijek nešto znači. Probajte to zapamtiti"!

alan-12

Alan Cumming, škotski glumac razočaran rezultatima referenduma

Škotski satiričar, televizijski režiser i producent Armando Iannucci nije bio previše uzbuđen zbog cijelog referenduma, pa je tako na Twitteru postavio status:

"Idem spavati. Za nekoliko sati, javite mi šta je bilo, hoćete li?

armando-iannucci-12

Armando Iannucci se nije previše obazirao na referendum

Chris Evans, voditelj emisije na BBC radiju je čini se zadovoljan što Škotska ostaje u "Kraljevstvu". Poslije rezultata je napisao na društvenim mrežama: "Čini mi se kako smo itekako pod jednim drvetom. Sretan petak svima"!

chris-evans-12

Chris Evans, poznati radijski voditelj zadovoljan rezultatima i ostanku Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva

Možda nasmješniju poruku od svih političara i poznatih ličnosti nakon objave rezultata je dao i član Britanske konzervativne stranke Mark Reckless koji je na Twitteru napisao:

mark-12

Mark Reckless "odahnuo" nakon referenduma

"Tako mi je drago što ovo jutro neću svojoj djeci reći da im je mama postala STRANKINJA"!