KULTURA

Da li djeca Srebreničana treba da uče iz Handkeovog djela?

Haris Pašović uputio pismu žiriju Ibzenove nagrade

H. LISIĆ

19.9.2014

Jedno od najprestižnijih i najvećih umjetničkih priznanja na svijetu, Ibzenova (Ibsen) nagrada bit će dodijeljena 21. septembra u Norveškoj. Nagradu dodjeljuje žiri kulturnih radnika, a 300.000 eura pobjedniku daje vlada Norveške. Ovogodišnji žiri je izabrao Petera Handkea, pisca koji je šokirao svijet svojom podrškom ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću.

Objasniti izbor

Prethodni dobitnici su bili umjetnici koji su doprinijeli svjetskoj umjetnosti, ali i humanitarni radnici. Bh. reditelj Haris Pašović uputio je pismo žiriju Ibzenove nagrade jer su, kako navodi, dužni objasniti njihov izbor.

- Žiri je preuzeo na sebe zadatak da svima nama, žrtvama Miloševićevog režima, objasni na koji način i mi možemo uživati u Handkeovim idejama. To je nevjerovatno težak, zapravo nemoguć zadatak, ali su ga članovi žirija sami izabrali pa su nam dužni to objasniti - navodi Pašović.

- Neka nam objasne hoćemo li otići u Srebrenicu ili Prijedor s njegovim djelima - kaže Pašović

Handke je prije tridesetak godina bio vrlo priznat u Evropi zbog svojih romana, drama i scenarija. Krajem devedesetih iznenadio je svjetsku javnost kao jedini evropski intelektualac koji je podržavao Miloševića.

- Moramo reagovati. Napisao sam to pismo, koje nije revolt, da ne budemo etiketirani kao zajapureni muslimani, već samo želim da mi objasne kako to jedno veliko djelo, kako kažu, da mi razumijemo. Neka nam objasne hoćemo li mi postaviti te komade, hoćemo li otići u Srebrenicu ili Prijedor s njegovim djelima - kaže Pašović, koji je ljut i na bh. umjetnike, koji ne reagiraju.

To je idiotizam

Mnogi svjetski intelektualci su se solidarizirali s bosanskim žrtvama, a Handke je osporavao njihova i novinarska svjedočenja iz BiH.

- Da li mladi pisac koji još traga za kostima svog oca nestalog u genocidu u Srebrenici prije 19 godina treba da uči "formalnu ljepotu i brilijantnu refleksiju" od Handkea? Da li majke, sestre, supruge i djeca ubijenih treba da uče iz Handkeovog djela? Da li žrtve koncentracionih logora i žrtve masovnih silovanja treba da se opuste u teatarskoj fotelji i prepuste se "prosperovskoj" mudrosti i najvećoj "važnosti" Handkeovih misli - piše Pašović u svom pismu.

Norvežani su svog pisca, nobelovca Knuta Hamsuna osudili za izdajništvo jer je podržavao Hitlera. Proglašen je ludim i zatvoren jedno vrijeme u psihijatrijsku kliniku. Interesantno je da žiri danas misli da je Handke genijalan.

- Povrijedili su nas i ponizili! Od svih ljudi na svijetu, hiljade umjetnika od Japana do Argentine, gdje ima genijalaca koji su zadužili svijet, oni odaberu njega. To je stvarno jedan idiotizam - kaže Pašović.