BIH

Počelo suđenje federalnom zastupniku Osmanoviću i direktoru ZZO TK Toriću

Općinski sud Tuzla

Autor:A. H.

19.9.2014

U Općinskom sudu u Tuzli započelo je suđenje Midhatu Osmanoviću zastupniku SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i Velidu Toriću bivšem direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koji se terete za primanje mita od 20.000 maraka radi rješavanja radno pravnog statusa jedne osobe iz Srebrenika.  

Iako, osim advokata optuženih,  suđenju nije niko prisustvovao, saznajemo da je proces otvoren svjedočenjem inspektora  SIPA-e  čiji se iskaz, uglavnom, bazirao na činjenicama vezanim za način na koji se došlo do saznanja da je od službenice ZZO iz Srebrenika trežen novac kako bi dobila stalno zaposlenje. 

-Proces je tek počeo i na prvom ročištu data su samo uvodna izgalanja i optužbe i odbrane, te saslušan jedan svjedok. Tužilac je iznio dokaze na kojima će tokom postupka zasnivati optužnicu, dok su branioci i jednog i drugog optuženog iznijeli dokaze  na kojima misle zasnivati svoju odbranu. Sljedeće ročište je zakazano za 13.oktobar kada će biti saslušana dva svjedoka  - kazao nam je kratko Šaban Mujčinović, advokat drugooptuženog Velida Torića. 

Sudeći po informacijama do kojih je došao „Dnevni avaz“  najviše posla tokom ovog suđenja imat će odbrana prvooptuženog  Midhata Osmanovića,  koga su 25.decembra 2013.godine inspektori SIPA-e  zatekli sa obilježenim novčanicama u trenutku kada mu ih je osoba od koje je novac tražen  predala. 

Osmanović je, inače,  bio dugogodišnji predsjednik Općinskog vijeća SBiH u Lukavcu te visokopozicionirani kadar  u najvišim organima ove stranke. 

Kakve veze sa ovim događajem ima aktuelni predsjendik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH  u Tuzli  Besim Imamović, koji bi se, saznajemo, na ročištu 13.oktobra trebao pojaviti u svojstvu svjedoka, za sad nema informacija.  

Kad će svjedočiti službenica ZZO Srebrenik koja je slučaj najprije prijavila službenicima OSA-e, a oni SIPA-i, zasad nema informacija. Njen identitet se još uvijek drži zaštićenim, ali ono što je poznato javnosti jeste da je ona dugo radila na određeno vrijeme, te da je od nje, kako bi dobila stalno zaposlenje, kao protuusluga, traženo 20.000 maraka 

Od trenutka kada je ova službenica slučaj prijavila nadležnim institucijama, istraga je trajala svega 48 sati, nakon čega je izdat nalog tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH za hapšenje Midhata Osmanovića i Velida Torića.
Nakon hapšenja, odlukom vrha Stranke za BiH, oba uhapšena isključena su iz njenog članstva.

Inače, Midhat Osmanović i Velid Torić brane se sa slobode.