CRNA HRONIKA

Selver Vojić “Avazovom” novinaru: Pucao sam u Murtića, jer mi je prijetio

Krajinu potresaju oružani obračuni nakon Rambove likvidacije

M. DEDIĆ

19.9.2014

Kod autobuske stanice blizu Univerzitetske biblioteke u Bihaću jučer je u 12.37 sati Selver Vojić, demobilisani borac i portir u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona, ispalio više hitaca u Agima Murtića iz Cazina, nanijevši mu više prostrelnih rana po nogama i jednu u stomak.

Murtić je, inače, poznati kikbokser i opasni momak iz Cazina koji se povezuje s kriminalnim miljeom.

Telefonsko priznanje

- Upucao sam Agima! On će meni dolaziti kući, tražiti me i prijetiti – uzbuđeno je reporteru “Avaza” u telefonskom razgovoru rekao Selver Vojić samo nekoliko minuta nakon što je pucao u Murtića te je dodao kako je Murtić učio bismillu da ga ne ubije.

agim-murtic-ranjen

Murtić pogođen u stomak i noge

Vojić je u tim trenucima išao prema zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) u ulici 502. brigade da se preda. Prolazeći pored rijeke Une, bacio je pištolj kojim je pucao u Agima Murtića.

Vojić je dodao kako su Hamdija Abdić Tigar, bihaćki ratni komandant, i izvjesni Emil Bandera, koji su bili sa Murtićem, kada je izvadio pištolj, pobjegli u strahu.

Špekulacije da ova pucnjava ima veze s nedavnim ubistvom Nedžada Kličića Ramba u Ostrošcu kod Cazina nije potvrđena.

Podsjećamo da je teško ranjeni Murtić prije dvije godine u jednom cazinskom autoservisu zbog ličnih razmirica pretukao Nedžada Kličića Ramba, koji je završio u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, o čemu je naš list ranije pisao.

nedzad-klicic

Kličić: Prijetnje nije shvatao ozbiljno

Poznavaoci zbivanja u Krajini vjeruju da Murtićev navodni dolazak Vojićevoj kući i prijetnje imaju ozbiljne veze s izjavama koje je Selver Vojić davao bh. istražnim policijskim i tužilačkim organima o ubistvima u Bihaću tokom rata. Vojić, koji ima “kratak fitilj” i ne može podnijeti takvu vrstu pritiska, a pored toga se ne boji, odgovorio je na sebi svojstven način.

No, još jedan događaj, koji krajiška policija krije, a dogodio se u isto vrijeme u jednom salonu za tetoviranje u Bihaću, jeste pokušaj likvidacije jednog mladića iz Cazina. On se, kako “Avaz” saznaje, spasio skokom kroz prozor, jer je, očigledno, neko dojavio njegov termin za tetoviranje.

Ovaj događaj usko je povezan s ubistvom Nedžada Kličića Ramba, jer se kao naručilac ubistva u salonu za tetovažu spominje osoba koja je trenutno u bijegu zbog ubistva Kličića. Ministarstvo unutrašnjih poslova USK intenzivno radi i na ovom predmetu.

Ispovijest djevojke

Dragana Đorojević, djevojka ubijenog Kličića, ispričala je novinaru “Dnevnog avaza” detalje njihove veze.

Pojasnila je i svoj “dolazak nakon 30 sekundi” pred kafić “Gold” na Ostrošcu, gdje je Kličić likvidiran.

- Zvao me je, došla sam odmah nakon njegovog poziva. No, kafić je bio prazan, konobarica je bila napolju i plakala je. Edo, gazda kafića, bio je napolju. Zabranio mi je da uđem i da ga vidim. Policije još nije bilo. Ostala sam tu do jutra, uporno sam ga zvala. Nisam vjerovala da je on unutra i da je mrtav - kazala je Dragana.

istrazitelji-pucnjava

Istražitelji na mjestu događaja

Na pitanje je li njenom momku neko prijetio, odgovorila je:

- O tome radije ne bih pričala. Važno je da ništa nije shvatao ozbiljno, pa čak ni bombu koja je bačena na njegovu kuću. Što se tiče priče o drogi i parama, znam sve, ali nije mi bilo poznato da je dužan nekome, a posebno iznos koji se spominje – kaže Dragana.

Povjerila se i da je s Nedžadom imala veoma burnu vezu u kojoj je bilo mnogo svađa i prekida, ali nikada duže od nekoliko sati, jer je Rambo bio veoma ljubomoran i osjetljiv.

- Teško mi je što se o njemu piše i priča kao o kriminalcu i grubijanu. On je, zapravo, bio veoma osjećajna osoba, vjernik koji je postio svakog ramazana, dobar komšija, dobar sin i brat. Pomogao je svakome kome je mogao – pojasnila je Dragana.  

Otkrila je i da je s Nedžadom trebala ići na more, već su bili pakirali stvari. Na kraju je poručila:

- Nije više važan ni razlog zašto je ubijen. Ostavite ga da na miru počiva, a živi neka izvuku pouku iz Nedžinog primjera. Neka se čuvaju i svako upozorenje, prijetnju, ma i šum, ozbiljno shvate. Jer, ljudski život danas ne košta mnogo.