BIH

Agresori živim štitom pokušali ući u grad

Obilježena godišnjica bitke na Orliću

A. JAMAKOVIĆ

19.9.2014

Na jučerašnji dan prije 22 godine vodila se jedna od presudnih bitaka za odbranu grada kada su agresori, koristeći živi štit od zarobljenih Bošnjaka iz Vogošće i okoline, pokušali zauzeti linije odbrane Armije RBiH na Orliću.

Četiri dana

Ratni komandant i predsjednik Skupštine Udruženja "1. slavna - 111. viteška brigada" Salko Hajdarević prisjetio se žestokih borbi tog dana u kojima je smrtno ranjena i heroina Fadila Odžaković Žuta te još 12 boraca.

Poginuo Mujo Šejto  

- U 15.15 sati tog dana iz Ugorskog je krenula jedinica "Zlatnog ljiljana" Muje Šejte da nam pomognu. Tada su ga smrtno pogodili - rekao je Hajdarević. 

- Borbe su vođene i naredna četiri dana, ali i sve do 5. decembra 1992. godine, kada su naše jedinice do nogu porazile agresora i stvorile pretpostavke za osvajanje kote 850 i Golog brda. Nemamo pravo da zaboravimo doprinos tih ljudi koji su žrtvovali sebe za slobodu - kazao je Hajdarević.

Članovi Udruženja i nekadašnji borci položili su jučer cvijeće na mezarja i groblja Kovači, Stadion i Lav. Fatihu su proučili i na mezaru Žute, a zatim su obišli i mjesto njene pogibije na Orliću.

Teško ranjena

- Fadila je bila djevojka s Drine koju je rat zatekao u Sarajevu jer je radila u “Željeznicama BiH”. Nije znala mrziti i Bosna joj je bila druga mati. I teško ranjena, hrabrila je borce da istraju - dodao je Hajdarević.

Nedžada Hodžića ranjenog izvlačili

nedzad-hodzic

Hodžić: Bitka prsa u prsa

Borca Nedžada Hodžića toga dana ranjenog su izvlačili Žuta i Hajdarević. Tom prilikom je pala granata i ranila Fadilu, koja je dva dana poslije umrla u bolnici.  

- Oko 6 sati vidjeli smo grupisanje neprijatelja. Prvi napad smo odbili, a u drugom su krenuli sa živim štitom. Nismo znali kako reagirati pa smo prvo krenuli s povlačenjem. Bitka je bila prsa u prsa, da ih nismo zaustavili, prošli bi do grada. Još osjećam posljedice ranjavanja, ali mi teže pada odnos prema boračkoj populaciji - kazao nam je Hodžić.