LJEPOTA I MODA

Novo kozmetičko "čudo": Maska od izmeta slavuja

Obećava glatku kožu i lijep ten

(A. Sm.)

19.9.2014

Novo kozmetičko "čudo" koje obećava glatku kožu i lijep ten nekima može izazvati osjećaj mučnine. Naime, ovaj tretman u sebi sadrži čudan sastojak – izmet azijskog slavuja.

Osim što je u najmanju ruku bizaran, ovaj tretman je i vrlo skup – košta čak 180 dolara.

Ipak, salon Shizuka u New Yorku ima 100 stalnih mušterija koje dolaze jednom mjesečno na ovu vrstu uljepšavanja.

Vlasnica Shizuka Bernstein kaže da su ovim tretmanom nekada gejše uljepšavale lica, a da je ona naučila tehniku od majke.

- Zato su japanske bake imale lijep ten - kaže Duck Klock, vlasnik sličnog spa centra u Santa Feu, kod kojeg tretman izmetom slavuja košta 129 dolara, prenosi B92.

Tretman počinje otvaranjem pora i omekšavanjem kože toplom vodenom parom. Zatim se nanosi krema, pa sušeni izmet samljeven u prah i pomiješan sa pirinčanim mekinjama.

Nakon pet minuta skida se s lica parnim čistačem, a zatim se oko glave stavlja topao vlažan peškir sa esencijalnim uljima.

Na posljetku se nanosi maska od zelenog čaja za jačanje kolagena.

Dermatolog dr. Michael Green kaže da ovaj tretman nema ništa moćnije dejstvo od bilo kojeg pilinga, ali Bernstein insistira da je ljekovit.

- Koristimo samo izmet od slavuja jer se oni hrane posebnim sjemenkama i tako proizvode enzime koji su aktivni sastojci tretmana - kaže ona.