BIH

Paravac uzgaja svinje, Silajdžić piše pjesme

Gdje su i šta rade bivši članovi Predsjedništva BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.9.2014

Uključujući sadašnji saziv, kroz Predsjedništvo BiH od 1996. godine prošlo je ukupno 17 članova iz reda sva tri konstitutivna naroda. Među njima nije bila nijedna žena. Alija Izetbegović, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je u postdejtonskoj BiH izabran na tu funkciju 1996. i 1998. godine, povukao se na lični zahtjev sa te pozicije 2000. godine, a umro je 2003.

Uz rahmetli Izetbegovića prvi saziv poslijeratnog Predsjedništva BiH činili su Momčilo Krajišnik iz reda srpskog i Krešimir Zubak iz reda hrvatskog naroda.

Tri stranke

Krajišnik, ratni zločinac osuđen pred Haškim tribunalom prvo na 27, a potom na 20 godina, od lani je na slobodi.

Živi na Palama, ima firmu "Sarajevoinvest" koja se bavi impregnacijom drveta, a u okviru nje djeluje i benzinska pumpa. Nije aktivan u politici, ali je formirao udruženje koje okuplja "osnivače RS".

Krešimir Zubak i nakon mandata okončanog 1998. godine do danas je u politici, ali je u međuvremenu promijenio tri stranke, uključujući i onu koju je sam osnovao. Odnedavno se, naime, Zubakov NHI integrirao u HDZ 1990.

Živko Radišić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u mandatu 1998. do 2002. godine, kada je penzionisan, živi u Banjoj Luci. U izjavi za "Avaz" kaže da se "s dužnim poštovanjem sjeća saradnika iz reda oba druga naroda u Predsjedništvu" te da praćenje aktuelnih dešavanja u politici šteti njegovom ionako narušenom zdravlju.

- Teško mi je što ne vidim dovoljno volje ni kod jedne strane, da se radi maksimalno u interesu mira i stabilnosti svih naroda i što nema ekonomskog prosperiteta i razvoja. Trebamo sve činiti da mlade generacije ne dožive ono što smo mi doživjeli, jer mi smo rođeni da živimo zajedno i čovjek jedino može opstati da živi zajedno s drugima - kaže Radišić, koji nam je otkrio da se donedavno bavio pčelarstvom, ali da mu to više ne dozvoljava zdravstveno stanje.

Lijep pozdrav

Ante Jelavić, hrvatski član Predsjedništva izabran 1998. godine, a smijenjen sa te funkcije odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) u martu 2001., već duže vrijeme živi u Hrvatskoj, gdje je pobjegao kako bi izbjegao kaznu za više krivičnih djela za koje ga tereti Tužilaštvo BiH. Naš telefonski poziv zatekao je Jelavića u Zagrebu. Nije bio raspoložen da detaljnije pojašnjava kako i od čega živi.

- Samo ću vas sve lijepo pozdraviti i reći da sam u Zagrebu, dobro živim i još sam na nogama s obzirom na to šta sam sve preživio - kazao je kratko Jelavić.

Njega je u Predsjedništvu 2001. zamijenio pokojni Jozo Križanović, koji je preminuo 2009. godine, a prije toga Križanović je bio dva mandata u Parlamentu BiH.

Sulejman Tihić, Mirko Šarović i Dragan Čović izabrani su u Predsjedništvo 2002. godine, a Šarović je 2003. podnio ostavku. U međuvremenu mu je bilo zabranjeno bavljenje politikom, dok je Čovića 2005. smijenio Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), tadašnji visoki predstavnik, a sve do kraja 2013. Čović je imao zabranu obavljanja izvršnih funkcija vlasti.

Šarović je rehabilitiran 2011. godine, nakon čega je kao kadar SDS-a bio imenovan za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a sa te funkcije smijenjen je lani.

Borislav Paravac zamijenio je 2003. Šarovića, a poznat je po svojim izjavama o negiranju BiH i svjedočenjima u korist dokazanih ratnih zločinaca pred Sudom BiH. Paravac penzionerske dane provodi u blizini Doboja te se bavi uzgojem svinja i voća.

Ivo Miro Jović naslijedio je Čovića u Predsjedništvu, bio je kandidat za tu funkciju 2006., ali je izgubio od Željka Komšića. Jović je jučer potvrdio za "Avaz" da je još savjetnik zamjenice ministra odbrane BiH Marine Pendeš te profesor na jednom fakultetu u Vitezu.

Nebojša Radmanović i Željko Komšić članovi su Predsjedništva BiH izabrani u posljednja dva mandata, od kojih im je drugi pri kraju. Od 2006. do 2010. društvo im je pravio i Haris Silajdžić, za kojeg se pretpostavlja da najviše vremena provodi u Turskoj, gdje se navodno bavi nekim privatnim biznisom. Posljednji put za Silajdžića se čulo nakon nedavnih izraelskih napada na pojas Gaze, kada se na društvenim mrežama pojavila njegova pjesma posvećena djeci Palestine.

Genjac i Belkić

Nakon što se rahmetli Alija Izetbegović povukao s funkcije 2000. godine, kao privremena zamjena u Predsjedništvo je ušao Halid Genjac, aktuelni delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH. Od kraja marta 2001., a na osnovu Zakona o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH, Parlamentarna skupština bira Beriza Belkića, sadašnjeg poslanika SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Tihićeva borba

Sulejman Tihić, koji je u Predsjedništvu bio do 2006. godine, već duže vrijeme je teško bolestan. Trenutno se liječi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.