BIH

Koldžo, Efendić i Radeljaš grobari sarajevskih budžeta

Igranka u režiji SDA-ovih načelnika i poslanika BOSS-a

S. MUHIĆ

19.9.2014

Osuđivani poslanik BOSS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš, koji u javnosti slovi kao oličenje pokvarene bh. taldžijske politike vladajućih stranaka, godinama služi kao loptica koju međusobno jedni drugima prebacuju SDA i SDP.

Posljednje dvije godine Radeljaš je u zagrljaju SDA. Kako bi podržao njenu vladu, SDA mu je dala sve što je tražio, pa ovaj poslanik rukovodi Upravnim odborom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koji ima budžet oko 350 miliona KM, postavlja direktore u preduzećima, zapošljava svoje ljude...

Skresana krila

No, načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) osuo je nedavno paljbu po Radeljašu i na taj način sebe i svoju stranku pokušava oprati od osuđivanog im pajdaša. Otkrivši navodnu aferu, načelnik je BOSS-ovca prividno vratio SDP-u.

Efendić, poznatiji kao malezijski đak, „otkrio" je, naime, da su Radeljaš i tadašnji načelnik Novog Grada Damir Hadžić (SDP) oštetili budžet Općine za milion maraka. Navodno je, prema Efendićevim tvrdnjama, 2007. Općina dodijelila zemljište Radeljašu uz naknadu od 50.000 KM, a tri godine poslije isto zemljište od njega kupila za 1.033.000 KM.

No, ključno je pitanje kako je milion KM, novca svih građana, iz općinskog budžeta završio u džepu SDA-ovog odanog saradnika Radeljaša, koji je ni kriv ni dužan postao milioner. Efendić javnosti mora odgovoriti kakva je njegova i uloga SDA u ovom slučaju! Kome to u SDA Radeljaš nije dao dio tala i zašto je načelnik progovorio tek sad, dvije godine nakon što je zasjeo u fotelju? Vjerovatno je i poslanik BOSS-a u predizborno vrijeme istražnim organima imao šta reći o načelniku i njegovoj stranci, ali ga je ovaj preduhitrio.

Da Efendić uopće nije nevin, potvrđuje i izjava Radeljaša, koji je kazao da je mladi načelnik Općinu oštetio za tri miliona maraka. Zbog bahatog trošenja narodnog novca, o kojem svjedoči Radeljaš, morat će odgovarati i Efendić.

Osim taldžijskih poslova Efendića i ostalih, vještačka afera u režiji načelnika, može biti, služi i za druge svrhe. Jasno je da Efendić na sve načine pokušava pasti u zagrljaj zamjenika predsjednika svoje stranke Bakira Izetbegovića, pa Radeljaša optužuje i zbog sukoba unutar SDA. Poslanik BOSS-a mnogo je bliži kadrovima predsjednika SDA Sulejmana Tihića, protiv kojih se Efendić i bori.

Radeljaš je Efendiću zasmetao i onog trenutka kada je skresao krila načelnikovom prvom rođaku Muameru Efendiću, članu UO ZZO KS, kojem je na čelu poslanik BOSS-a! Efendići su željeli upravljati nabavkom farmaceutskih proizvoda, ali im nije uspjelo!

Mnoge iritira

Želeći se dodvoriti Izetbegoviću, a udariti na stranačke kolege koji sarađuju s Radeljašem u Vladi KS, Efendić se, u svom stilu, zamjeniku predsjednika optužbama nameće za istaknutije stranačke i državne funkcije. Mladić, koji iritira mnoge u SDA, u narednom mandatu, navodno, želi biti federalni premijer ili ministar!?

U isto vrijeme, svesrdnu podršku daje mu načelnik susjedne općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA), nesuđeni potpredsjednik FBiH, gdje je prije četiri godine imao namjeru sjediti umjesto Mirsada Kebe. I Koldžo i Efendić po „svojim" općinama posljednjih dana vodaju Izetbegovića. Pokazuju Bakiru gradilišta, ulice, klackalice... Demonstrirajući mu svoja dostignuća, nameću se u borbi za što više stranačke pozicije.

Koldžo, kojeg u Novom Sarajevu saradnici zovu „glavni baja", po uzoru na Milorada Dodika, poznat je i po mnogim malverzacijama, poput skrivanja novca od interno raseljenih osoba. Umjesto da im obnovi stanove, njihove pare daje u druge svrhe.
Građani ga nazivaju „pravim manipulatorom". To potvrđuje i tako što svake godine, a posebno u predizborno vrijeme, vara ojađene penzionere.

I SDP bio Radeljašev partner

Kada Radeljaš nije bio sa SDA, onda jeste s njenim koalicionim partnerom SDP-om. Poznato je da je i SDP-ova vlada, s Fikretom Musićem na čelu, trgovala s Radeljašem te mu je ispunjavala želje za njegov glas. Kada su se nakon izvjesnog vremena „razišli u cijenama", poslanik BOSS-a otišao je SDA-u.