BIH

BiH na pragu recesije

Prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj

M. KUNARAC

19.9.2014

Dok svijet izlazi iz krize, BiH je došla na korak do recesije. Poplave, nedostatak investicija, loša poslovna klima, korupcija i mnogi drugi faktori razlozi su zbog kojih je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) drastično srezala prognoze ekonomskog rasta naše zemlje u ovoj godini, i to sa 1,8 posto na samo 0,2 posto.

Potvrdio nam je to i Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

dvojkica014

- Poplave su nas ugrozile i odnijele čak 15 posto BDP-a. Drugi razlog je drastičan pad investicija u našoj zemlji, koje su u prvih šest mjeseci pale za 61,7 posto u odnosu na isti period prošle godine - kazao je Hasić.

61,7 posto manje investicija u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu

Kao treći razlog naveo je to što BiH nije uvrštena na listu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, što je, smatra, posljedica velike javne potrošnje, duga, korupcije...

- U prvoj polovini ove godine zabilježeno je samo 54,5 miliona KM investicija. Strani investitori napuštaju našu zemlju - kazao je Hasić.

Ekonomski analitičar Erol Mujanović upozorava da je situacija alarmantna jer, sve dok ne dostignemo ekonomski rast od pet do šest posto, ekonomija će stagnirati ili ići nizbrdo.

- Od protekle recesije se nismo posebno udaljili niti napredovali u razvoju, tako da ne očekujem neke posebne promjene u narednom periodu, tim prije što se radi o izbornoj godini - kaže Mujanović.

Redukcija ekonomskog rasta    

Evropska razvojna banka, jedan od najvećih stranih investitora u BiH, snizila je prognoze rasta za cijeli SEE region, a najveća redukcija ekonomskog rasta je u BiH i Srbiji.

- BiH i Srbija su pretrpjele velike poplave u maju. Vitalni sektori ekonomije, kao što su energija i poljoprivreda, veoma su oštećeni - navodi se u izvještaju.