BIH

Glasajte, ne dižite ruke od politike!

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc

Sead NUMANOVIĆ

19.9.2014

Austrija počinje igrati sve važniju ulogu u Bosni i Hercegovini. Ne samo da je ta država dugi niz godina vodeći investitor nego je 2015. domaćin i novog sastanka lidera zapadnobalkanskih država, nakon avgustovskog susreta u Berlinu.

Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), šef austrijske diplomatije, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o pripremama te konferencije, planovima Austrije i Zapada u BiH nakon izbora, ali poseban akcent stavlja na važnu ulogu koju građani BiH imaju u ovoj zemlji.

Poruka glasačima

 Pred BiH su opći izbori. Šta bi bila Vaša poruka glasačima?

- Moja poruka je jasna: Ne dižite ruke od politike! Učestvujte u izborima, informirajte se o stavovima koje političari zastupaju, pogledajte predstavljaju li oni interese stanovništva BiH, izađite i glasajte u skladu sa svojim spoznajama i držite političare odgovornim za urađeno nakon izbora.

Da, ali sve je više upozorenja da će i ovi izbori biti falsificirani kroz izbornu krađu?

- Izborni proces pratit će domaći i međunarodni promatrači, uključujući i one koji će doći u ime OSCE-a. Nadam se i očekujem da će izbori u BiH biti slobodni i pošteni.

A nakon izbora? Mnogo se špekulira nekim postizbornim planom za BiH koji prave SAD i Njemačka, ali i Austrija. Je li to istina?

- Postoji jako opredjeljenje međunarodne zajednice prema BiH. Ono se već manifestiralo i tokom konferencije u Berlinu 28. avgusta ove godine. Nakon neuspjeha da se nađe političko rješenje za provedbu presude „Sejdić - Finci“ te protesta u februaru, fokus se, očito, pomjerio prema ekonomskim problemima. Plan za rast, razvoj i posao rezultat je tog pomjeranja interesa. Stoga snažno ohrabrujem bh. političke lidere da ubrzano provedu ove velike socioekonomske reforme. Međunarodna zajednica spremna je pomoći, ali najveći dio posla mora se uraditi u samoj BiH i moraju ga uraditi vaše vlasti.

Nedavno ste izjavili i da ne možete "dopustiti da BiH i dalje bude u blokadi, jer bi takav razvoj događaja imao negativne posljedice ne samo za region u cjelini nego i EU“. Šta ste mislili time?

- Odista, postoji hitna potreba za poduzimanjem akcije. Nakon mnogo godina stagnacije, BiH opasno zaostaje za većinom država u regionu, posebno u procesu pristupanja EU. Samo da navedem primjer da je i Albanija nedavno - u junu ove godine - dobila status kandidata za članstvo u EU.

Niz razloga

Dok mi raspravljamo o ovim ili onim reformama, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik u kampanji je za secesiju. Šta mislite o tome i hoće li uspjeti?

- Želim biti sasvim jasan: BiH ima veoma mnogo problema s kojima se mora suočiti i rješavati ih. Ona se treba odmaknuti od politike koja se temelji na naciji, partijskoj pripadnosti i/ili ličnim interesima. BiH je jedna, jedinstvena država i samo za nju postoji stolica u Briselu. Zbog ovog i još niza razloga najsnažnije ohrabrujem bh. vlasti, sve stranke u BiH, da se fokusiraju na interese države kao cjeline.

Vladavina zakona

Šta će biti prioriteti susreta lidera regiona u Austriji?

- Mi smo počastvovani i drago nam je što smo domaćini konferencije o zapadnom Balkanu naredne godine. Austrija će nastaviti s onim što je započeto u Berlinu. Fokus će biti na ekonomiji, ali i na neophodnim reformama u oblasti vladavine zakona, pomirenja... Naravno, uzet ćemo u obzir i zahtjeve koje dobivamo od nevladinog sektora vašeg regiona.

Nastavlja se širenje EU

- Izbor Johanesa Hana (Johannes Hahn) za komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju je uspjeh i priznanje i za Austriju i za njega. Tokom narednih pet godina EU će u cijelosti biti opredijeljena za proces integracija svih država zapadnog Balkana, pa samim time i BiH. Brzina kojom će države pristupati ovisi o brzini kojom se reforme provode. Vrata EU otvorena su i za BiH i mi hoćemo i želimo da uspijete na tom putu - navodi ministar vanjskih poslova Austrije.