LIFESTYLE

Šta utječe na to da s nekim ljudima jednostavno "kliknemo"?

Netko ti se sviđa, ali jednostavno ne možeš odrediti zašto

(J. Be.)

19.9.2014

Kad ti se zadnji put to dogodilo?

Još je bolje pitanje, znaš li zbog čega se to tačno dogodilo? Vrlo vjerovatno da ne znaš, ali nisi jedina. Često se događa da nam se neko sviđa, ali jednostavno ne možemo tačno odrediti što je to na njemu dovelo do takvih osjećaja. Ponekad ne morate imati ni ništa zajedničko.
 
Cosmopolitan je u otkrivanju odgovora zatražio pomoć stručnjaka i saznao da se sve svodi na vlastitu spremnost da pustimo nekoga u svoj život. Puno manje je ovdje u pitanju sudbina ili sadržaj razgovora s tom osobom, a puno više tvoja sposobnost da se ne braniš ako ti se netko želi približiti.
 
Ori i Ram Brafman, autori knjige "Sway: The Irresistable Pull of Irrational Behavior" to su objasnili na sljedeći način: "Dopuštajući sebi da budete ranjivi, pomažete drugoj osobi da vam vjeruje, jer sebe stavljate u položaj emocionalnog, fizičkog i psihičkog rizika. Reakcija druge osobe na tako nešto je da i ona sama postanje otvorenija i ranjivija, a sama činjenica da ste oboje tako reagovali, pomaže da se brže postave temelji za ličnu vezu. Kad ste ranjivi i iskreni od početka o tome što mislite i kako se osjećate, to puno brže stvara okruženje, koje potiče onu vrstu otvorenosti, koja može dovesti do bolje povezanosti."
 
Dobra je vijest i što su otvorenost i ranjivost elementi koje možemo kontrolirati te sami odlučiti kome ćemo pokazati tu stranu.