NAUKA

Do kraja stoljeća na Zemlji će živjeti 12,3 milijarde ljudi

Nučnike iznenadile brojke o rastu broja stanovništva

(A. Sm.)

19.9.2014

Unatoč nekim ranijim predviđanjima, svjetsko stanovništvo će rasti do kraja 21. stoljeća, uglavnom zahvaljujući visokim stopama nataliteta u subsaharskoj Africi, objavili su u četvrtak UN i demografski stručnjaci.

S 80 postotnom sigurnošću može se reći da će broj stanovnika na Zemlji sa sadašnjih 7,2 milijarde porasti do 2100. na 9,6 do 12,3 milijarde, kažu stručnjaci.

S istom vjerovatnošću predviđaju da će se afričko stanovništvo povećati na 3,5 do 5,1 milijarde s današnje milijarde ljudi.

Studija objavljena u naučnom časopisu Science, koju su proveli UN-ov demograf Patrick Gerland i statističar i sociolog Adrian Raftery sa univerziteta u Washingtonu daje samo 30 posto šansi za zaustavljanje rasta svjetskog stanovništva u ovom stoljeću.

- Ranije prognoze govorile su o zaustavljanju rasta svjetskog stanovništva oko 2050., a neke i njegov pad - rekao je Raftery.

Gerland je dodao kako bi rast trebala potaknuti subsaharska Afrika koja već danas ima brojno stanovništvo i visoke stope nataliteta. Pritom se posebno ističu Nigerija, Tanzanija, Demokratska Republika Kongo, Niger, Uganda, Etiopija, Kenija, Zambija, Mozambik i Mali, prenosi Dnevnik.hr.

Naučnici procjenjuju da će stanovništvo Azije s današnjih 4.4 milijarde porasti na oko pet milijardi 2050. i potom početi padati, dok će broj stanovnika u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi ostati svaki ispod milijarde do 2100.

Svjetsko stanovništvo doseglo je milijardu početkom 19. stoljeća, udvostručilo se 20-tih godina 20. stoljeća, a na šest milijardi poraslo 90-tih godina prošlog stoljeća. Brojku od sedam milijardi doseglo je 2011.