BIH

Ni Putinova gubernija ni Erdoanov sandžak!

BiH na raskrsnici ima samo jedan pravi put

Faruk VELE

19.9.2014

Ono što je lider Saveza za bolju budućnost i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić poručio u utorak na predizbornim skupovima u Doboj-Istoku, Gračanici i Lukavcu, kuda umne glave sa sarajevskog mindera (koje ovih dana još i dijele tapije o tome ko je dobar Bošnjak i vjernik, a ko ne) nisu prošle ni na putu do svojih vila na Bosforu, ključni je odgovor pred dilemom od koje će zavisti budućnost ove zemlje: vazalska uloga ili suverena Bosna i Hercegovina unutar euroatlantskih integracija.

Politički blizanci

Za razliku od partnerskog dvojca Bakir Izetbegović - Milorad Dodik, koji bi da od naše zemlje učini najsjeverniju tursku provinciju, odnosno rusku guberniju, jedini put koji daje realnu nadu u bolje sutra domovine jeste onaj na koji još jedino iskreno podsjeća Radončić: put Evropske unije (EU) i NATO-a. Ovdašnje vlasti taj put odavno su zaboravile, ostavljajući našu zemlju u mraku balkanske izolacije iza, naravno, Hrvatske, ali i Srbije, Crne Gore, Albanije, pa i Kosova.

Radončić je naglasio kako "neće dozvoliti da BiH bude privjesak drugih inozemnih politika", to jest da "našu sudbinu određuju ni Erdoanov vazal Bakir Izetbegović, ni Putinov vazal Milorad Dodik". Jer, kako reče:

- Naša BiH je suverena država. Za njenu suverenost život je dalo 200.000 ljudi i milion raseljenih... Naš put je euroatlantski. Želimo u EU i NATO. Želimo najbolje demokratske standarde Zapada. Marionete iz Sarajeva i Banje Luke neće moći gurnuti narod na pogrešan put.

Šta za to vrijeme rade aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegov politički brat blizanac Milorad Dodik te šta sve to govori o njihovoj politici?

radoncicodgovornos

Radončić: Odgovornost prema državi i narodu

U prošlomjesečnom samoubilačkom političkom potezu, direktnom javljanju videolinkom iz Visokog na predizborni skup Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), gdje je, računajući na lične šićare, dozvolio da bude izmanipuliran od službenika turskog državnog aparata u BiH, Bakir Izetbegović dugogodišnjeg vladara Turske nazvao je "našim vođom".

- Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdoana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio rahmetli Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu - rekao je Bakir Izetbegović u obraćanju, pokazujući podaništvo nad kakvim bi se gnušao i njegov časni otac Alija.
 
Jer, i Alija Izetbegović, primjerice, u nekadašnjem turskom premijeru, začetniku turskog ekonomskog čuda, Turgutu Ozalu, vidio je samo svog partnera, a ne nikakvog vođu. Baš kao što je Izetbegović stariji takav odnos gradio i sa Sulejmanom Demirelom, ali i liderima Irana, vladarima arapskih država, Saudijske Arabije... No, što je mnogo važnije, shvatao je da presudnu ulogu za budućnost BiH imaju Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačka, Velika Britanija...

Naklon za Vladimira

Istovremeno, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik svoj vazalski odnos prema Rusiji potvrdio je baš jučer tako što je, zajedno s premijerkom Željkom Cvijanović, četiri dana čekao da Vladimir Putin nađe vremena kako bi ih primio! Dodik je tako potvrdio da je spreman učiniti sve da bi od tog dijela BiH učinio rusku guberniju i, naravno, sačuvao vlast.

- Naravno, naša podrška Rusiji u svim ovim danima je neupitna - izjavio je zaneseni Dodik na početku razgovora s Putninom.

Dodik je, sjećamo se, i u jeku poplava išao u Rusiju donoseći Putinovu poruku da će Rusi navodno "pomoći braći u RS", iako nikome nije bilo jasno šta je na kraju bilo od toga. Išao je i ranije, ali su iz svih tih "dilova" s Rusima građani spomenutog entiteta izlazili sve siromašniji. Dok puzi oko Putina, Dodik, čije je zamisli o nezavisnosti RS, prema svježim izvještajima njemačkih i američkih analitičara, dobio i sam premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednika Rusije želi iskoristiti kao crvenu krpu za gladne srpske glasače. Mnogo više nego što je stvarno uvjeren da će Rusija braniti njega i njegove interese.  

"Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo"

Put na koji su radi svojih interesa izašli Izetbegović i Dodik može voditi samo prema jednome: nestabilnosti i sukobima u kojima će stradati dobri bosanski čovjek, ma koje nacionalnosti i vjere on bio, a nikako prema rješenjima koja 20 godina čekamo.

Dobro se zato prisjetiti riječi umnog Meše Selimovića, kao nade da će nam jednom konačno doći u glavu:

- Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz... Drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom... Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo.

Kampanja: Dodik čeka Putina, a Bakir Erdoana

Jučer je prenesena vijest i da je i Putin Dodika podržao na izborima, na isti način kako Bakir Izetbegović očekuje da mu Erdoan ovih dana uzvrati podršku koju je on njemu dao prošlog mjeseca. Dok Dodik nagovještava dolazak Putina u RS, Izetbegović i njegov tim rade sve da bi u narednih manje od mjesec dana i Erdoan stigao u Sarajevo.

Naravno, za razliku od Izetbegovića, Erdoan je vrlo pragmatičan i zamjenika predsjednika SDA koristi za svoje unutrašnje potrebe u borbi za glasove nekoliko miliona Bošnjaka porijeklom iz BiH i Sandžaka koji žive u Turskoj. Čak i ako dođe ponovo u Sarajevo, učinit će to samo zbog svog interesa, a ne zbog Bakira i često naivne "braće Bošnjaka".