NOGOMET

Pape - DA ili NE?

Uoči današnje vanredne sjednice Izvršnog odbora

M. TANOVIĆ

19.9.2014

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić danas će stati pred 14 članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i pokušati objasniti šta se dešava unutar našeg nacionalnog tima. A kako će se sjednica završiti, to niko ne može predvidjeti.

Da smo pobijedili Kipar, desilo se ne bi ništa, ali sramotni ishod duela s autsajderom grupe na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine otvorio je čitav niz neugodnih pitanja koja dugo lebde nad reprezentacijom BiH, a koja se tiču odnosa unutar tima i (ne)povjerenja koje selektor uživa u svlačionici. Poraz kao poraz nije toliko bitan koliko je važno ono što ga je uzrokovalo. A toga je, čini se, previše za svačiji ukus.

Gdje je rješenje

Izjava Senada Lulića nakon duela s Kiprom, u kojoj je direktno optužio Papeta za postavu koju je izveo na teren, kao i selektorov oštar odgovor, čini se da su kulminacija dugo sakupljanog nezadovoljstva među igračima i njihovog narušenih odnosa sa selektorom, što je počelo još od utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država iz prošle godine, kada je, mnogi će se složiti, prekinut pobjednički kontinuitet našeg tima.

Šta bi se danas moglo desiti? S kakvim će stavom doći sam Sušić? Hoće li ponuditi neko rješenje koje će prisiliti Izvršni odbor da mu nastavi pružati podršku ili će rasprava, pak, otići u drugom smjeru? Ili se neće desiti ništa osim produžetka agonije? Prema riječima potpredsjednika NSBiH Darka Ljubojevića, to dan uoči sjednice niko ne može znati.

- Bilo bi nekorektno da govorim nešto prije sastanka, ali ono što je sigurno jeste da sam nezadovoljan startom kvalifikacija. I ranije smo gubili utakmice, ali smo uvijek nalazili snagu da se vratimo na pobjednički put. I nakon najtežih poraza nalazila su se rješenja. No, sada je situacija veoma komplicirana. Upravo zbog tog razloga želimo sjesti sa selektorom, da od njega čujemo kako on vidi situaciju i gdje leže rješenja. U kojem će pravcu otići, to niko ne može znati - rekao nam je Ljubojević.

ljubojevic-darko-28

Ljubojević: Nije zadovoljan

Najradikalniji rasplet sjednice bio bi raskid saradnje sa Papetom, ali svi su složni da je to teško očekivati ukoliko sam Sušić ne ponudi ostavku koju bi članovi Odbora, eventualno, prihvatili. Jer, raskid saradnje prema uvjetima ugovora koštao bi Savez mnogo više nego što može podnijeti.

Uvjeti ugovora

Prema ugovoru, koji mu garantira plaću od 50.000 KM, Sušić treba odvesti BiH na Euro 2016. Raskid na Papetovu štetu prije isteka moguć je jedino ako izgubimo šanse za to ili ako se plasman dovede u pitanje. A da li su poraz od Kipra i katastrofalni odnosi unutar tima dovoljni da se vode pod stavku ugroženosti plasmana na Euro, odlučit će Izvršni odbor.

Drugi potpredsjednik NSBiH Ivan Beus smatra da se odluka na današnjoj sjednici, kakva god bude, treba donijeti hladne glave.

- Od selektora očekujemo izvještaj o pripremama prije utakmice i o samoj utakmici. Nadam se da ćemo donijeti najbolja moguća rješenja o tome kako dalje. Niko ne može biti zadovoljan početkom kvalifikacija, ali trebamo trezveno razmisliti i donijeti najbolju odluku za dobrobit bh. nogometa. Probleme može riješiti samo hladna glava - smatra Beus.

Sjednica u Sarajevu počinje u 14 sati.

12 glasova potrebno je da bi 14-člani Izvršni odbor donio eventualnu odluku o raskidu ugovora sa Sušićem

Hadžibegić: Hitno spustiti tenzije

hadzibegic-01

Hadžibegić: Sve je to ljudski

Šta će reći Odbor za posredovanje i savjetovanje? Njegovog predsjednika Ivice Osima nema, u Austriji je, a od ostalih, sjednici će prisustvovati Faruk Hadžibegić, Duško Bajević i Sead Kajtaz.

U izjavi za naš list Hadžibegić kaže kako se nada da će poslije sastanka doći do smanjenja tenzija koje su se digle poslije poraza od Kipra, te da će se pronaći rješenje koje će voditi poboljšanju situacije u reprezentaciji.

- Mada nisam očekivao da će biti sazvana sjednica Izvršenog odbora, logično je da se ona održi o ovoj temi, jer poraz od Kipra niko nije očekivao. Prema mome mišljenju, najvažnije je spustiti tenzije i s optimizmom gledati na sljedeće utakmice. Poslije Kipra, rekle su se mnoge stvari koje nisu bile dobrodošle i to je odmah dovelo do problema. No, sve je to ljudski, da svako reagira na neki svoj način. Ne vidim da je neko nešto rekao sa zlobom. A ako ima nekih problema u pozadini, sada je prilika da se rješavaju - rekao je Hadžibegić.

Bivši selektor BiH i legenda našeg fudbala kaže da će uloga Odbora na današnjoj sjednici biti opservatorska te da će dati svoje mišljenje samo ako ga Izvršni odbor bude zatražio.

- Nemamo mi tu šta govoriti, analizirati ili soliti nekome pamet osim ako nas ne pitaju. Ako neko zatraži našu pomoć, pomoći ćemo - rekao je Hadžibegić.

Mogući scenariji

1 - Neće se desiti ništa, čekat ćemo utakmice s Velsom i Belgijom sa postojećim snagama uz diplomatske izjave iz Saveza o jedinstvu i zajedništvu - izgledna opcija

2 - Neće se desiti skoro ništa - Sušić i igrači će biti kažnjeni za poraz (i izjave u medijima) i sve će ostati kako i jeste - izgledna opcija

3 - Sušić će podnijeti ostavku – skoro nemoguće

4 - Sušić će dobiti otkaz - skoro nevjerovatno

5 - Sušić i Savez će se dogovoriti o raskidu saradnje uz određenu kompenzaciju - malo izgledno