BIH

Putin hvalio Dodika, ali ni riječi o secesiji!

Čelnik RS četiri dana čekao na susret s predsjednikom Rusije

S. N. - V. S.

19.9.2014

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je jučer čelnika manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika u svom uredu u Moskvi. Dodik je u glavnom ruskom gradu čekao četiri dana na susret s najmoćnijim čovjekom Rusije.

Iako se i ranije Dodik slikao s Putinom na marginama različitih skupova, ovo je prvi put da je predsjednik manjeg entiteta bio primljen u kabinetu predsjednika Rusije. Ovaj susret spada u rijetke slučajeve da svjetski lideri primaju predstavnike entiteta ili pokrajina neke države.  

Transkript razgovora

Umjesto uobičajenog saopćenja nakon sastanka, zvanični Kremlj postavio je na svojoj internet-stranici transkript razgovora koji je Putin vodio s Dodikom. Iz protokola sastanka nije u potpunosti jasno kako je Rusija okarakterizirala ovaj susret, a na fotografijama koje su objavljene nema zastava učesnika. A Putin i Dodik sa saradnicima sjede za okruglim stolom za kafu ili čaj u kabinetu ruskog predsjednika. S liderom RS bila je i premijerka Željka Cvijanović.

Na početku transkripta navedeno je da je Putin razgovarao s „ predsjednikom Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini“. I svi ostali zvaničnici koji su nabrojani kao učesnici susreta s Putinom dobili su odrednicu da su iz BiH. Nije bilo ni riječi o secesiji ili referendumu.

Putin je, kako prenosi Kremlj, pohvalio ekonomsku saradnju, mada je naglasio da su brojke i dalje vrlo skromne, ali da se međusobna ekonomska razmjena povećava.

- Imamo trenutno tešku situaciju u međunarodnim odnosima i s Evropom i u globalnoj ekonomiji. Ali, odnosi između naše dvije države razvijaju se uspješno i to je dobar faktor u regionu. Znam da uskoro imate izbore. Želim vam poželjeti uspjeh. Vjerujem da se tokom predizbornog perioda i kod vas ugrije politička situacija. Ali, izbori su početak normalnog svakodnevnog posla, a vi ste vrlo iskusan čovjek, političar, privrednik. I sve to savršeno dobro radite - komplimentirao je Putin svom gostu.

Očuvanje Dejtona

Dodik je, kako je navedeno, zahvalio na pomoći i podršci Rusije kroz Vijeće za provedbu mira i Vijeće sigurnosti UN-a.

- Vaša principijelna pozicija očuvanja međunarodnih sporazuma nama jako pomaže. Naravno, svjesni ste da neki pokušavaju polako, korak po korak, promijeniti dejtonske strukture - rekao je Dodik.

- Znam za to – odgovorio je Putin, na šta se Dodik požalio da im je "oteto 80 ovlasti, ali da je to sada zaustavljeno“.

Dodao je i da je „čvrsta i nepokolebljiva pozicija Rusije da se spasi Dejton nama vrlo bitna“.

On je na kraju zamolio Putina da finansijski pomogne te naglasio da ima razumijevanje za trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj je Rusija. Putin je odgovorio da se nada da će nastaviti saradnju s Dodikom i u budućnosti te precizirao da misli na dobre "poslovne odnose koje su uspostavili". Razgovaralo se i o ugovoru o izvozu plina.  

-  Mnogi su od ovoga pokušavali napraviti karikaturu, ali moram da kažem da smo se u Kremlju zadržali značajno vrijeme i da se veoma dobro osjećamo uz podršku koju je dao predsjednik Putin - rekao je Dodik jučer nakon sastanka.

Ivanić: Što su čekali pet dana

Predsjednik PDP-a i kandidat Saveza za promjene RS za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da je „smiješno što je delegacija RS na ovaj susret čekala pet dana”.

- Rusija je ozbiljna zemlja, i to s odličnom diplomatijom, u kojoj se nikada i ništa tek tako slučajno ne govori i dešava - smatra Ivanić.

Hil: Konkretni rezultati

- Nisam upoznat s detaljima te posjete, ali bit će zanimljivo vidjeti koji su sporazumi potpisani i proučiti njihove detalje - prokomentirao je u Banjoj Luci otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil (Nicholas Hill).