BIH

Karić prodajom metli prehranjuje svoju porodicu

Penzioner iz Dobošnice našao način da prehrani porodicu

H. ČALIĆ

19.9.2014

Alaga Karić, 66-godišnji penzioner iz lukavačkog naselja Dobošnica, našao je način da prehrani svoju porodicu, jer od 325 maraka, kaže, niko ne može preživjeti. On, naime, izrađuje metle i prodaje ih, i to “od vrata do vrata”.   

Planirana maršruta

Karić je još kao dječak, u 12. godini, u Gračanici kod jednog majstora sitara izučio metlarski zanat i s ocem izrađivao metle. Kasnije se zaposlio u Termoelektrani u Tuzli.

U slobodno vrijeme, kad završi s poslom u firmi, nastavio je s prodajom metli i tako “popravljao” kućni budžet. Kada je otišao u penziju, vratio se zanatu u potpunosti.

- Dnevno, da se puno ne umorim, napravim desetak metli, normalne veličine, malih, velikih, pa i onih s drškom od pet metara. Prodaja kod kuće išla je sporo, slabo je bilo i na pijacama, pa sam odlučio metle prodavati putujući ulicama, lokalnim, regionalnim, ali i magistralnim putevima. Dnevno prijeđem pješice i do 50 kilometara - priča nam Karić.

Iz Dobošnice, kaže, krene ujutro u četiri sata pa pravac - Orašje, Doboj, Teslić, Gračanica, Tešanj, Tuzla, zavisi od planirane maršrute. Kako ljeti, tako i zimi.

Cijene pristupačne

Najjeftinija metla košta marku, one visoke su 35 KM. Gotovo sve ih, ističe, uspije prodati za dan. Najdalja destinacija mu je Orašje, pa kad se tamo zaputi, kaže, mora zanoćiti kod prijatelja.

Narušeno zdravlje

Alaga nam priča da mu je već dugo narušeno zdravlje.

- Zbog svakodnevnog fizičkog napora, bole me zglobovi ruku, a dosad sam imao osam teških operacija želuca. To mi se loše odrazilo na posao, jer nisam mogao izaći iz kuće čak tri mjeseca.