BIH

Rogatica je raj za ljubitelje prirode

General Hajrudin Grabovica poziva svoje komšije da se vrate na prijeratna imanja

I. B.

19.9.2014

Život Bošnjaka se vraća i u sela rogatičke općine, o čemu su nam pričali 87-godišnji Kasim Grabovica i njegov sin, general Armije RBiH Hajrudin Grabovica, koji su se među prvima vratili u selo Bobrašina.

Uzgajaju biljke

Kažu da su presretni što su opet na svom ognjištu. Imaju više od 70 dunuma zemlje s 2.000 voćnjaka - kruške, jabuke i šljive te dva plastenika u kojima uzgajaju poljoprivredne biljke. U ovaj kraj se, nažalost, vratilo malo predratnih stanovnika.

- Ovdje je raj za ljubitelje prirode i čistog zraka. U Rogatici postoje sve pogodnosti za  poljoprivredu, stočarstvo, ribolov i lov, kao i prelijepa izletišta za odmor i rekreaciju.
Ja sam došao prije četiri godine i vjerovatno sam prvi general koji se vratio u Republiku Srpsku. Izvadio sam novu ličnu kartu, registrirao auto i učlanio se u Lovačko društvo „Rogatica" - priča nam Hajrudin.

Na pitanje ima li bilo kakve netrpeljivosti i problema s komšijama, Grabovice odgovaraju da nema.

Istaknuti lovac
 
- Ja sa svojim komšijama Srbima nemam nikakvih problema. Uzajamno se pomažemo. S lovcima iz Rogatice imam prijateljske odnose. Družimo se u prirodi. Dok sam bio komandant, u više navrata pomagao sam Rogatičanima u izgradnji i opravku puteva. Pozivam sve svoje komšije da se vrate na svoja imanja i da obrađuju zemlju i opravljaju ratom uništene kuće - kaže Hajrudin Grabovica, koji je jedan od istaknutih lovaca u BiH.

On u svojoj kući ima lijep arsenal lovačkih trofeja od srndaća, divojarca, kuna, lisica, vukova, koje je lovio širom BiH.