KOLUMNE

Autogol Saveza

Komentar dana

Almir SOKOLOVIĆ

19.9.2014

 

Bubamara se u Bosni i Hercegovini još crveni. Crveni se od prošlog utorka i onog sramnog poraza naše nogometne reprezentacije od Kipra na Bilinom polju, kada su "Zmajevi" poniženi u svom gnijezdu, gdje su nekada pali i bivši evropski prvak Grčka, Rumunija... ali ne do jučer 140. selekcija svijeta.

Od tog kobnog 9. septembra mnogi piju tablete za smirenje. Neki su ih možda počeli piti i ranije, od Nigerije i onog kobnog duela na Mundijalu kada je "ribar" s Novog Zelanda Piter O'Liri (Peter O'Leary) regularan gol Edina Džeke pretvorio u ofsajd.

Tada nam je kriv bio sudija, jučer pojedinci što protiv Kipra nisu realizirali sve one prilike, a danas bi to mogao biti neko drugi.

Moguće je da će, nakon današnje vanredne sjednice Izvršnog odbora NSBiH, to biti čelnici nogometne vlade koji su u pogrešno vrijeme podržali Safeta Sušića ili možda i sam selektor koji nije na vrijeme napustio svlačionicu i u ljubavi se rastao s igračima.

Nije više problem što je Sušić izgubio povjerenje igrača i što mu u svlačionici vlada haos, pa ni činjenica da će NSBiH morati Papetu isplatiti skoro milion eura ako nas odvede u Francusku, već nas boli činjenica što su "Zmajevi" nezasluženo došli u drugi plan, a oni su u svemu najbitniji.

Ako već Sušić mora otići, onda je najbolje da zajedno s njim krenu i svi oni koji su ga nedavno podržali da i dalje bude selektor, jer apsurdno je da su mu mnogi od njih prije 50 dana dali povjerenje, a sada žele raskinuti ugovor.  

Vremena za odluku nema mnogo, utakmice s Velsom i Belgijom su blizu. A tableta za smirenje u apotekama je sve manje.