GLOBUS

Referendum u Škotskoj postao hit na društvenim mrežama: Da ili Ne, pitanje je sad?

Lik Mel Gibsona najčešće korišteni motiv na fotografijama

A. Vr.

18.9.2014

U Škotskoj se danas održava referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, na kojem pravo glasa ima 4.285.323 ljudi. Pitanje na glasačkom listiću glasi: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?", a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Glasanje traje od 7 do 22 sata po lokalnom vremenu, a odvijat će se na 2.608 glasačkih mjesta.

Društvene mrežeu Škotskoj ovih dana su preplavljene komentarima, stavovima, ali i i hit fotografijama kojima se želi poručiti ostanak ili odlazak iz Evropske unije.

Lik Mel Gibsona je najčešće korišteni motiv na fotografijama.

Podsjetimo da je popularni glumac Mel Gibson 1995. godine u filmu "Hrabro srce" portretirao legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu.

yes-scotland11

Inače, očekuje se da će rezultat referenduma biti poznat sutra ujutru. Glasovi će se brojati u 32 lokalne administrativne jedinice u Škotskoj.Nakon što rezultati budu poznati u svim glasačkim jedinicama, ishod referenduma bit će objavljen u Edinburgu.

Rezultati posljednjih anketa pokazali su da je razlika između pristalica i protivnika nezavisnosti veoma mala, uz minimalno vodstvo zagovornika očuvanja jedinstvene države.