GLOBUS

Amerikanac opsjednut četnicima ubio policajca iz snajpera

Pennsylvanija u opsadnom stanju

(F. Me.)

18.9.2014

Amerikanac Eric Frein (31), rekreativni snajperista i glumac u oživljavanju bitaka Drugog svjetskog rata, toliko se uživio u svoju ulogu četnika, kojima se divio, da je iz zasjede snajperom upucao dvojicu policajaca.

Frein je nedavno obrijao glavu i napravio “mohavk” frizuru, kako bi još više ušao u svoju ulogu četnika, a istražitelji vjeruju da je frizuru promijenio kako bi se mentalno pripremio za isvršenje "kukavičkog čina", objavio je "nydailynews".

Državna policija izdala je upozorenje da je Frein opasan, nazivajući ga neprijateljem države koji je spominjao da će izvršiti masovno ubistvo.

Jedinica za vojnu simulaciju kojoj Frein pripada "Istočni vuk" ima ulogu čete vojnika istočne Evrope.  On je naučio da puca od oca Eugenea Freina, vojnog majora u penziji, koji kaže da je sin bolji strijelac nego što je on ikada bio, kao i da iz njihove kuće nedostaju puška i AK-47 (kalašnjikov).

Frein je državu Pennsylvaniju stavio u opsadno stanje kada je prošlog petka iz zasjede, snajperom ubio pripadnika nacionalne policije, desetara Byrona Dicksona (38) i ranio policajca Alexa Douglassa (31).

Škole u nekoliko okruga su zatvorene u zbog straha od napada na studente i nastavnike. Frein je sa lica mjesta pobjegao džipom koji je pronađen napola potopljen u obližnjoj močvari.