BIH

Dodik opet provocira: Nakon Škotske neka se spremi RS!

Predsjednik RS-a o pitanju referenduma

Autor:Fena

18.9.2014

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bez obzira na to kakav bude ishod današnjeg referenduma u Škotskoj, Evropska unija nema više prava da bilo kome osporava upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, te dodao "neka se spremi Republika Srpska.

- Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost Evropske unije - naveo je Dodik u razgovoru za "Nedeljnik".

On je istaknuo da je referendum u Škotskoj svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vodstva RS-a po kojem instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati.

- Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a naglasio je da referendum osigurava i mir i demokraciju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

- I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu s engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan historijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska - kazao je Dodik.

On je istaknuo da se "svijet ove godine našao na novoj prekretnici kao i prije 100 godina, da se Krim referendumski pripojio Rusiji, kao i da njegovo insistiranje na referendumu nije nacionalizam, kao što tvrde neki u Sarajevu i Beogradu".