BIH

Fadil Cvrk, koordinator "Prvog marta" postavio video snimak

Dokazi o desetinama glasačkih listića koji u SAD stižu na jednu adresu

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.9.2014

Fadil Cvrk, glavni koordinator Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi Mart" za područje Sjeverne Amerike postavio je na internetski video servis Youtube video snimak na kojem je priložio dokaz o tome da su u SAD na jednu adresu pristizale desetine koverata s glasačkim listićima za glasanje iz inozemstva. Iz snimka, na kojem Cvrk otvara kutiju jasno je vidljivo i očigledno da su koverte opečatirane u Sarajevu, spakovane u kutiju i tako odaslane na jednu adresu.

- Ovo je drugi slučaj, sada imamo i treći. Prvi slučaj je bio u St. Luisu, prije petnaestak dana, gdje je stiglo 100 koverata u jednom paketu koje su trebale otići u 20 različitih država Sjeverne Amerike. Jučer smo dobili paket koji je stigao u Atlantu, državu Džordžija, gdje je u jednom paketu stiglo 90 koverata koje su trebale biti odaslane na adrese u 23 države Sjeverne Amerike i mi smo 12 koverata koje su bile za Džordžiju izdvojili i njih ćemo lično podijeliti, a ostalih 78 danas šaljemo na ostale adrese o trošku naše zajednice i evo dobio sam informaciju da je i u državu Konektikat stigao također paket pun koverata i kontaktirao sam osobu koja ga je dobila da napravi fotografije d ami I to pošalje.

Cvrk ističe da odgovornost za dešavanje s glasačkim listićima treba snositi Centralna izbornu komisija BiH .

- Kontaktirao sam ih jutros i informisao ih o ovoj situaciji , oni tvrde da nisu krivi i da ne znaju ko je pakovao u kutije, ali smatraju da pošte u BiH nisu krive. Rekao sam da ne vjerujem u to i da tražim odgovornost CIK-a, jer je Komisija odgovorna za provođenje procesa registracije i glasanje građana u BiH i van zemlje, a oni neka traže odgovornost dalje – rekao je Cvrk za Avaz.

Cvrk kaže da ne vjeruje da će s listićima koji su na jednu adresu otišli i u druge zemlje biti zloupotreba u smislu da ih neko drugi iskoristiti za glasanje. No, ističe da glasači putem pošte mogu biti uskraćeni za pravo da glasaju.

Šta ako neko dobije 100 koverat i uzme samo svoju, a ostale baci, ti ljudi onda neće moći glasati – kaže Cvrk, koji ni sam , kao ni njegova supruga još uvijek nisu dobili listiće za glasanje iz BiH.

Komentar na najnovije dokaze o očiglednom propustu kod dostave galsačkih listića, tražili smo i u CIK-u. Maksida Pirić, portparol CIK-a, kazala nam je da CIK već dostavio informaciju o ovakvim navodima Tužilaštvu BiH i da je na toj pravosudnoj instituciji da utvrdi odgovornost.