BIH

Kućanski aparati za 39 poplavljenih socijalno ugroženih porodica

Akcija Crvenog polumjeseca i HO „Waqf“ u Tešnju

M. Čabrić

18.9.2014

Crveni polumjesec je uz podršku humanitarne organizacije "Waqf" putem Centra za socijalni rad u Tešnju, za 39 poplavljenih socijalno ugroženih porodica iz tešanjskih naselja pored rijeka Bosne i Usore osigurao podjelu kućanskih aparata.

ahmed-ef-bukvic-1

Ahmed ef. Bukvić: Predsjednik „Crvenog polumjeseca“ u Tešnju

- Mi znamo da ne možemo udovoljiti svim potrebama stanovništva pogođenog poplavama. Medjutim, ovo je simbolična pomoć, ohrabrenje ovim ljudima da nisu sami i napušteni.  Mi se nadamo da će saradnja sa ovom i svim drugim humanitarnim organizacijama biti nastavljena – kaže Ahmed ef. Bukvić, predsjednik „Crvenog polumjeseca“ u Tešnju.

- Od maja smo pomagali poplavljenom stanovništvu od Žepča, Maglaja, Olova i Doboja.  Imali smo podjelu humanitarnih paketa. Ovo je sada podjela kućanskih aparata jer znamo da je ljudima potrebno dugoročno riješiti njihov problem – ističe  Ismir Karaga, direktor HO „Waqf“, Sarajevo.

U majskim poplavama stanovništvu u dolini Bosne i Usore je uništeno sve. Sanacija teče sporo. Poplavljene ljude izdaje strpljenje. Većini njih ovo je prva konkretna pomoć koju su dobili nakon majskih poplava.

azem-sopjan

Azem Sopjan: Sramota da bude ovu našu vlast

- Sramota da bude ovu našu vlast. Para ima, samo nema za sirotinju i postradale. Evo vidite i ove moje komšije  jadne. Došle su za ovu jednu peć ili frižider, a otišlo je sve. Vlasti su sve profućkale. Hvala narodu i ovo što daje. Ko god je dao hvala mu, ali  našoj vlasti nije hvala ništa – ogorčeno oriča Azem Sopjan iz  Šija kod Tešnja.