BIH

Sjećanja na herojstva branilaca prvog oslobođenog grada u državi

U Goraždu obilježen Dan oslobođenja

Al.B.

18.9.2014

Na dan kada su, prije 22 godine, jedinice ARBiH iz Goražda okončale operaciju „Drina“ i oslobodile prvi grad u napadnutoj Bosni, evocirana su sjećanja na herojske podvige slabo naoružanih branilaca. Vijest o oslobađanju Goražda u prvoj, najtežoj, godini rata, 18. septembra 1992. obišla je cijeli svijet, a patriote širom zemlje uvjerila da se sloboda brani i bitke dobijaju srcem, a ne oružjem.  

Povodom Dana oslobođenja Goražda održane su svečane sjednice Skupštine BPK i Općinskog vijeća Goražde, buketi cvijeća položeni u šehidskom mezarju i partizanskom groblju Kolijevke, na spomen obilježja braniocima i djeci Goražda. Ulične koncerte organizirali su članovi Duhačkog orkestra Travnik i „Sarajevo drum orchestra“.

Uz svečani stroj Oružanih snaga BiH te brojne posjetitelje, organiziran je defile ratnih zastava, koje su nosili sinovi heroja 1., 31., 43. drinske udarne, te 1. slavne višegradske, 1. rogatičke brigade i policije. O blistavoj pobjedi ARBiH u operacijama „Krug“ i „Drina“, u ime Koordinacije boračkih udruženja, govorio je Derviš Hadžić Dedo, ratni komandant bataljona. Svoju spremnost Jedinica za podršku MUP-a BPK Goražde demonstrirala je na pokaznoj vježbi.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Goražde uručena su najveća općinska priznanja. Za počasne građane Goražda proglašeni su Mustafa Ak, gradonačelnik Kećiorena iz Turske i Nijaz Hastor, osnivač i vlasnik „ASA Prevent Grupacije“. „Zlatna plaketa“ posthumno je dodjeljena pomoćniku načelnika Općine Mehu Hubjeru za izuzetnu posvećenost i hrabrost na zaštiti života i materijalnih dobara. Hubjer je poginuo u martu 2012. godine u akciji gašenja požara u naselju Glamoč.

Ovo priznanje dobili su i firma „Prevent Goražde“ i njen direktor Haris Rahman za doprinos u zapošljavanju. „Srebrena plaketa“ Općine Goražde uručena je Šahovskom klubu "Goražde" i Nogometnom klubu "Azot" iz Vitkovića. Za prijatelja i prijateljicu Goražda proglašeni su zamjenik načelnika Kećiorena, Reşat Özcan, glumica Angelina Jolie i Munira Džabija. Zahvaljujući braniocima Goražda, ovaj grad danas je u fazi ekonomskog razvoja, kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, najavljujući nove infrastrukturne i druge projekte.